A NATO a levegőben, a vízen és a szárazföldön is növeli jelenlétét az ukrán válságra adott válaszként - közölte szerdán Brüsszelben Anders Fogh Rasmussen, az észak-atlanti szövetség főtitkára.

Rasmussen az operatív részletek ismertetése nélkül elmondta, hogy a balti államok légterében járőröző NATO-gépek több küldetést teljesítenek majd, NATO-erők jelennek meg a Balti-tengeren, a Földközi-tenger keleti részén és szükség szerint máshol is. Emellett a szövetség a szárazföldi csapatok felkészültségét is fokozza. Rasmussen azt is tudatta, hogy a tagállamok felülvizsgálják és megerősítik védelmi terveiket.

"Azonnal nekilátunk, hogy ezeket az intézkedéseket megvalósítsuk, és szükség esetén a következő hetekben és hónapokban újabbak követik majd ezeket" - jelentette ki a dán politikus, hangsúlyozva, hogy az intézkedések összhangban állnak a szervezet nemzetközi kötelezettségeivel. Rasmussen szerint az intézkedések a védelmet, az elrettentést és a válság enyhítését szolgálják.

"Az üzenet világos: a NATO minden szövetségesét oltalmazza, és megvédi minden olyan fenyegetéstől, amely alapvető biztonságunk ellen irányul" - szögezte le Anders Fogh Rasmussen.

A főtitkár megismételte, hogy az ukrajnai válságból egyedül a politikai megoldás jelenthet kiutat, és a szövetség teljes mértékben támogatja a genfi tárgyalásokat és a nemzetközi közösség további erőfeszítéseit. Egyúttal felszólította Moszkvát, hogy hagyjon fel Ukrajna destabilizálásával, vonja vissza csapatait az ország határának közeléből, és tegye világossá, hogy nem támogatja az oroszpárti szeparatisták felfegyverzett milíciáinak erőszakcselekményeit Kelet-Ukrajnában.

Philip Breedlove amerikai tábornok, a szövetséges csapatok főparancsnoka arról számolt be a sajtónak, hogy a NATO információi szerint nem történt jelentős változás az ukrán határ közelében állomásozó orosz erők létszámában, összetételében és elhelyezkedésében. A tábornok azt is elmondta, hogy több szövetséges ország ajánlott fel szárazföldi csapatokat. Közölte: hasztalan próbálta felvenni a kapcsolatot Valerij Geraszimov orosz vezérkari főnökkel, akit arról akart tájékoztatni, hogy a NATO intézkedései nem Oroszország ellen irányulnak, hanem pusztán azt az üzenetet hordozzák, hogy a NATO megvédi szövetségeseit.

A NATO márciusban arról is döntött, hogy Románia és Lengyelország légteréből követi figyelemmel az ukrajnai fejleményeket légi ellenőrző és figyelmeztető (AWACS) repülőgépek segítségével.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 088 162 megtekintés

Videó: 48 317 698 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6923260

Jelenleg az oldalon

1
Online

Interreg CE1013 REFREsh