Nagy-Britanniának "a megreformált Európai Unióban a helye" - mondta hétfőn a brit miniszterelnök.

David Cameron, aki a közelgő európai parlamenti választások elsődleges brit kampánykérdéseiről nyilatkozott a BBC-nek, kijelentette: a helyes irányt az Európai Unió és Nagy-Britannia viszonyrendszerének újratárgyalása jelenti, amelyet kormánya kezdeményezett. Megerősítette: ha az egy év múlva esedékes brit parlamenti választások után is ő lesz a miniszterelnök, a brit választók e tárgyalások eredményei alapján népszavazáson dönthetnek arról, hogy Nagy-Britannia az EU tagja maradjon-e.

Cameron hozzátette: más EU-tagállamok is foglalkoznak már azokkal a reformjavaslatokkal, amelyeket ő tett le az asztalra. Több más uniós ország is azon a véleményen van például, hogy véget kell vetni a "kedvezményturizmusnak" - vagyis annak, hogy egyes EU-tagállamok polgárai csak a jobb szociális ellátásért települnek át más uniós országokba -, ami "oly sok kárt okozott az Európai Uniónak". A brit kormányfő hozzátette: éppen most ért a törvényalkotási folyamat végére az új brit bevándorlási törvény, amely elejét veszi, hogy más EU-tagállamokból érkezők visszaélhessenek a brit szociális ellátórendszer juttatásaival.

David Cameron kijelentette: bízik abban, hogy a brit kormány eléri az EU-hoz fűződő viszonyrendszer újratárgyalási tervében foglalt reformokat. Nagy-Britannia számára a legjobb megoldást az jelenti, ha a megreformált Európai Unió tagja marad - hangsúlyozta.

Cameron kormányának egyik magas rangú tagja, Michael Fallon energiaügyi államtitkár alig két nappal a miniszterelnök hétfői nyilatkozata előtt azt mondta a BBC-nek, hogy a kormányzó brit Konzervatív Párt Nagy-Britannia EU-kilépése mellett kampányolna a három éven belül esedékes népszavazáson, ha addig Londonnak nem sikerül egyezségre jutnia Brüsszellel a brit kormány által igényelt reformokról.

David Cameron tavaly jelentette be, hogy ha a Konzervatív Párt kormányon marad a 2015 májusában esedékes választásokon, Nagy-Britanniában 2017-ig népszavazást tartanak a brit EU-tagságról, de addig a kormány újra akarja tárgyalni az EU-hoz fűződő viszonyrendszerét az Európai Bizottsággal. A brit választók ennek eredménye alapján döntenének arról, hogy az unión belül vagy azon kívül akarják-e tudni hazájukat.

A London által tervezett tárgyalások egyik központi eleme az Európai Unión belüli munkaerőmozgás szigorításának igénye. A brit kormány egyebek mellett olyan szabályozási rendszert szeretne, amely addig nem tenné lehetővé az új EU-tagállamokból érkezők szabad munkavállalását más uniós országokban, amíg az újonnan felvett tagországokban az egy főre jutó átlagjövedelem el nem ér egy bizonyos szintet.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 713 653 megtekintés

Videó: 48 926 092 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7027181

Jelenleg az oldalon

10
Online

Interreg CE1013 REFREsh