Közel 60 millió hektárnyi esőerdő, az Amazonas-medence 15 százaléka kerül védelem alá egy, a brazil kormány által életre hívott új pénzügyi alap révén.

Az Amazonas Régió Védett Területei Program (Amazon Region Protected Areas, ARPA) részeként létrehozott pénzalapból a brazil állam 25 év alatt 215 millió dollárt fordít 95 különböző védett terület megóvására.

Ezzel a világ legnagyobb védett-terület-hálózata jött létre, amelynek kiterjedése Spanyolország méretével vethető össze - közölte az MTI-val a WWF Magyarország.

Az Amazonas-medence esőerdeje a Föld egyik legnagyobb fajgazdagságú területe. Több mint 40 ezer növényfajnak ad otthont, 2200 különböző hal található meg vizeiben, és 427 emlőst írtak le eddig. A rovarfajok számát két és fél millióra becsülik.

A majmokon, különleges színezetű békákon kívül a nagy termetű papagájok adják az esőerdők jellegzetes fajait, de a jaguár vagy a leghatalmasabb kígyó, az átlagosan 5-6 méteres testhosszt elérő zöld anakonda is az Amazonas jelképének tekinthető.

Az erdők területe az 1970-es évek óta ijesztő ütemben fogy, a kiirtott esőerdő helyén 91 százalékban legelőket (főként marhalegelőket), kisebb részben szójaültetvényeket hoznak létre - mutat rá a nemzetközi zöldszervezet magyarországi szervezetének keddi közleménye, amely szerint ezzel "új esélyt kap a Föld tüdeje".

A WWF szerint egy, a maga nemében első pénzügyi alapról van szó, a 2002-ben létrehozott, a brazil környezetvédelmi minisztérium által koordinált ARPA pedig "az egyedüli és egyben legnagyobb trópusiesőerdő-védelmi program a történelemben".

A napokban bejelentett, 215 millió dolláros alap létrehozását egy új időszámítás kezdetének nevezte a WWF Brazília igazgatója, Matia Cecilia Way Brito.

Nagy siker és más országok által is követendő példa, hogy Brazília teljes egészében saját költségvetéséből védi trópusi őserdőit - mondta Roberto Maldonado, a WWF Németország Brazília-szakértője a dpa német hírügynökség jelentése szerint.

Fáth Ákos, a WWF Magyarország igazgatója szerint "a WWF történetének eme igen jelentős lépésére mi magyarok is büszkék lehetünk, hiszen a hazai támogatóinktól kapott adományok egy része eljut Amazóniába is. Itt, Közép-Európában szintén fontos megőriznünk a még többé-kevésbé megmaradt ártéri vadonjainkat. Ezért küzdünk a Mura-Dráva-Duna Bioszféra Rezervátum megalakulásáért is, amely öt ország területét érinti majd. Az Európa Amazonasaként is emlegetett, alig szabályozott folyószakaszokkal, ártéri erdőkkel jellemzett vízi világ eltörpül ugyan dél-amerikai példaképe mellett, de várhatóan Európa egyik legnagyobb védett területe lesz majd".

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 903 369 megtekintés

Videó: 49 074 035 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7055632

Jelenleg az oldalon

4
Online

Interreg CE1013 REFREsh