Az Európai Unió harmadik energiacsomagja (HECs) igazi botránykővé vált Oroszország és Európa között. A dokumentumot 2009-ben fogadták el, és azóta folynak a viták a Déli Áramlat projekt jövőjéről.

Európa energetikai függetlenséggel érvel, a Gazprom viszont azokkal a megállapodásokkal, amelyeket a törvény elfogadása előtt kötöttek meg. A probléma megoldásának egyetlen módja a kompromisszum – vélik az elemzők.

A HECs tiltja, hogy az illető ország egyidejűleg gázvezetékek tulajdonosa legyen, az ezeken történő gázszállítást és eladást biztosítson Európának. Az Európai Bizottság (EB) véleménye szerint, ez a törvény növelni fogja a versenyt, lehetővé teszi, hogy a piacon új játékosok jelenjenek meg, és csökkenti az energiaárakat. A papíron a liberalizáció meggyőzően néz ki, de a harmadik energiacsomag elveinek realizálása szinte lehetetlen – mondja Rusztam Tankajev az Orosz Olaj- és Gázipari Unió szakértője:

A kis gázszolgáltatók nem tudják felépíteni saját nagy gázvezeték-rendszerüket. Erre egyszerűen nincs meg a pénz és hitellehetőség. Ezért az ilyen idealista változat, amelyről a HECs-ban van szó, sehol nem valósítható meg.

Szakértők rámutatnak, hogy veszteséges lenne gázvezetéket építeni ilyen feltételek mellett. Továbbá nincsenek olyan vállalatok, amelyek meg tudnák tölteni azt a szükséges mennyiségű gázzal.

Több módja van, hogy megkerüljék a hírhedt törvényt. Az egyik, amelyhez ragaszkodnak az orosz gázholding ügyvédjei az időpontokkal kapcsolatos. Hiszen számos európai ország, ahova vezet majd a Déli Áramlat, még a HECs megjelenése előtt írta alá a megállapodást. Meg kell jegyezni, hogy az orosz főcső az egyetlen biztonságos módja annak, hogy megfelelő mennyiségben és elfogadható áron szállítsák a gázt az EU-ba. Ez kizárja a kockázatokat, amelyekkel szembetalálhatjuk magunkat, amikor harmadik országok vesznek részt a gáztranzitban, amelyek között van Ukrajna is.

A Déli Áramlat stratégiailag fontos projekt Európa számára. És csak a politikailag motivált EB nem hajlandó elismerni ezt – mondják a gázpiac résztvevői. A Gazprom már többször szorgalmazta, hogy ne alkalmazzák a HECs normáit a Déli Áramlatra, de számos megbeszélés nem hozott eredményt.

Bármennyire is furcsán hangzik, de azután, hogy elhidegültek a Gazprom és Ukrajna közötti kapcsolatok, melegebben kezdtek viszonyulni a Déli Áramlathoz. Felismerve, hogy a politika az egy dolog, de végső soron Európa kockáztatja, hogy gáz nélkül maradhat, az Európai Bizottság ellágyult hangon kezdett beszélni. Most a Déli Áramlat ismét fontos lett az EU számára, bár a HECs-ból még nem zárták ki a projektet. Viszont az Európai Bizottság hajlandó folytatni a tárgyalásokat a Déli Áramlat kapcsán. Ez arról tanúskodik, hogy előbb vagy utóbb, Európa kész lesz engedményekre, és akkor a felek kompromisszumot találnak – vélik a szakértők.

Forrás: ruvr.ru

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 060 748 megtekintés

Videó: 48 279 938 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6918618

Jelenleg az oldalon

9
Online

Interreg CE1013 REFREsh