Franciaországnak nincs előzetesen kialakított álláspontja az Egyesült Államok és az Európai Unió közötti szabad-kereskedelmi megállapodásról szóló tárgyalásokat, illetve az egyezmény elfogadását illetően, de azt Franciaország kész elutasítani, amennyiben nem tartja tiszteletben az érdekeit - mondta szerdán Laurent Fabius külügyminiszter.

"Nincs előzetesen sem támogató, sem ellenző álláspontom (az Egyesült Államok és az Európai Unió közötti szabad-kereskedelmi megállapodásról szóló tárgyalásokat illetően)" - fogalmazott a francia diplomácia vezetője a France Culture francia közszolgálati rádióban.

"Ha létrejöhet egy olyan egyezmény, amely Európának és Franciaországnak is nagyobb jelenlétet biztosít az Egyesült Államokban, akkor miért ne. De csak azzal a feltétellel, hogy az érdekeinket tiszteletben tartják" - fogalmazott Fabius. "Nem megengedhető, hogy a kulturális mentesség különleges kérdését megkérdőjelezzék, ahogy azok a normák sem kérdőjelezhetők meg, amelyekhez ragaszkodunk az élelmiszerellátás és a mezőgazdaság területén" - tette hozzá.

"Az is fontos, hogy megtaláljuk benne a saját érdekeinket. Csak egy példa: az európai közbeszerzési piacok nyolcvan százalékban nyitottak az amerikaiak számára, míg az amerikai közbeszerzési piacoknak csak 25 százaléka nyitott az európaiak számára, ezen javítani kell. Ha ezen módosítanak, akkor lehetővé válik, hogy nagyobb teret nyerjünk (az amerikai) közbeszerzési piacokon. De a tárgyalások még nem fejeződtek be, majd az alapján fogunk dönteni. Ha a tárgyalás pozitív számunkra, igent fogunk mondani, ha a tárgyalás nem kielégítő, akkor pedig nemet mondunk" - hangsúlyozta a francia külügyminiszter.

A Kereskedelmi és Befektetési Transzatlanti Partnerség (TTIP) nevű szabad-kereskedelmi megállapodás tárgyalásai több mint egy éve folynak az Európai Unió és az Egyesült Államok között. Az egyeztetések célja a kölcsönös kereskedelmet és a befektetéseket akadályozó tényezők, elsősorban vámok és eltérő szabályozások elhárítása a világ legnagyobb szabad-kereskedelmi övezetének létrehozása érdekében. A film- és televíziós iparát féltő Franciaország előzetesen elérte, hogy az uniós tárgyalóbizottságnak ne legyen felhatalmazása az audiovizuális jogokról tárgyalni.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 649 591 megtekintés

Videó: 48 850 602 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7014562

Jelenleg az oldalon

12
Online

Interreg CE1013 REFREsh