A világ legjelentősebb feltörekvő országainak vezetői aláírták a közös pénzügyi alapjuk létrehozásáról szóló megállapodást - eldőlt, hogy az IMF egyfajta alternatívájának szánt intézmény központja Kínában lesz.

Brazília, Oroszország, India, Kína és Dél-Afrika (BRICS) első számú vezetői a brazíliai Fortaleza tengerparti városban aláírták azt a megállapodást, amellyel megteremtik a Nemzetközi Valutalaphoz hasonló saját külön pénzügyi alapjukat - jelentette a Bloomberg. Az Új Fejlesztési Bank (NDB) névre keresztelt intézménnyel kapcsolatban számos részletkérdést tisztáztak.

A bank alaptókéje 50 milliárd dollár lesz, és tőle függetlenül létrehoznak egy 100 milliárd dolláros devizatartalékot, amelyre támaszkodva ellensúlyozhatják valutáik nem kívánt árfolyamváltozásait. Az utóbbiból a Kína 20,5 milliárdot, Brazília, India és Oroszország 18-18-18 milliárdot, azaz a befizetésüknek megfelelő összeget hívhatnak le, míg Dél-Afrika 10 milliárd dollárral számolhat, ami kétszerese hozzájárulásának.

Mindenki kap valamit

Az NDB központja Sanghajban lesz, amit azzal indokoltak a résztvevők, hogy ez a város kínálja a lehető legjobb háttérinfrastruktúrát, továbbá itt a legkönnyebb magánforrásokat szerezni a pénzintézet programjaihoz. A megállapodás szerint a bank két vezető testületét egy orosz, illetve egy brazil szakember vezeti majd és India látja el elsőként a szervezet rotációban cserélődő elnöki tisztségét. Dél-Afrika a következő években létrehoz egy afrikai regionális központot.

Elemzők szerint a NDB és a devizaalap létrehozásának legnagyobb nyertese az utóbbi ország, amely nemzetközi pénzügyi, befektetési és kereskedelmi tapasztalatokat szerezhet az új intézményrendszernek köszönhetően.

A BRICS országok átlagos GDP-növekedési tempója ugyan jelentősen lassult a 2007-es 10,7 százalékhoz képest, ám várakozások szerint még így is eléri 2014-ben az 5,4 százalékot. Míg 2001-ben csak nyolc százalékkal rendelkeztek a világ exportjából, 2011-ben már 16 százalék volt ez az arány.

Forrás: napi.hu

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 729 399 megtekintés

Videó: 48 937 504 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7029331

Jelenleg az oldalon

3
Online

Interreg CE1013 REFREsh