Németországból származó klórt tartalmazó tartályokat és az angliai Salisburyben gyártott füstbombákat találtak szíriai kormányerők Kelet-Gútának a Damaszkusz ellen harcoló fegyveresek ellenőrzése alól felszabadított részén - jelentette ki Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő csütörtöki moszkvai sajtótájékoztatóján.

Zaharova emlékeztetett rá, hogy mind az orosz, mind a szíriai vezetés több alkalommal is figyelmeztetett a kormányellenes militánsok által előkészített, vegyi fegyverrel végrehajtandó provokációkra. Felhívta a figyelmet arra is, hogy a szíriai kormányerők által visszafoglalt kelet-gútai területeken korábban is fedeztek fel vegyi laboratóriumokat és vegyi fegyvereket.   

Mihail Bogdanov orosz külügyminiszter-helyettes közölte: kormányellenes fegyveresek továbbra is akadályozzák, hogy a Vegyifegyver-tilalmi Szervezet (OPCW) ellenőrei eljussanak a Kelet-Gútához tartozó Dúmába, ahol április 7-én állítólag vegyi támadás történt.     

A feltételezett incidens miatt az Egyesült Államok, Nagy-Britannia és Franciaország egy héttel később katonai csapást mért Szíriára. Zaharova azt mondta, a három szövetséges ország csapásai azt a célt szolgálták, hogy "a radikálisok és a szélsőségesek" rendezhessék soraikat.    

A szóvivő közölte, hogy Szergej Lavrov orosz külügyminiszter Staffan de Misturával, az ENSZ szíriai különmegbízottjával pénteken Moszkvában megvitatja majd a szíriai rendezés kilátásait az ország elleni támadás tükrében.    

A Szkripal-ügyről szólva Zaharova elmondta, hogy Moszkva továbbra is mindenre kiterjedő válaszokat vár az OPCW-nek és Londonnak feltett kérdéseire, valamint kész a nyomozásban való együttműködésre. Azt javasolta, hogy Nagy-Britannia ne siessen a bizonyítékok megsemmisítésével.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 74 805 865 megtekintés

Videó: 47 969 065 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6887611

Jelenleg az oldalon

1
Online

Interreg CE1013 REFREsh