A Nyugat alaptalanul kritizálja a fokozódó kínai-orosz energiaipari együttműködést, és állítja azt, hogy Kína az ukrán válságból profitál - írta a Zsenmin Zsipao című központi pekingi lap csütörtöki kiadásában.

A szerző úgy fogalmazott, hogy a Peking és Moszkva közötti együttműködés nem alkalmi lehetőségeken nyugszik, annak alapja a kölcsönös előnyök feltárása. Oroszország gazdag energiaforrásokban, Kína pedig évről évre nagyobb energiafogyasztó, így a két fél jellemzői éppen kiegészítik egymást. A kooperáció az elmaradottabb térségek, így Kelet-Szibéria vagy az orosz Távol-Kelet számára is előnyös, komoly fejlesztési lehetőségeket jelent, így utak vagy erőművek felépítését is lehetővé teszi.

A májusban aláírt, 30 évre szóló, 400 milliárd dollár értékű gázszállítási szerződés értelmében Oroszország évente 38 milliárd köbméter földgázt szállít 2018-tól Kínának, az ezt segítő vezetékek kiépítése augusztus végén kezdődött - emlékeztetett a lap. A megállapodás tető alá hozását hosszas egyeztetések előzték meg, amelyek az ukrán válság előtt kezdődtek, s az együttműködés Oroszország energiaexportjának diverzifikálását is lehetővé teszi, az nem az ukrán konfliktus miatti politikai irányváltás - írta a Zsenmin Zsipao.

A Nyugat a cikk szerint - amely a Financial Times és a The International New York Times című lapokat említi név szerint - azzal vádaskodik, hogy miközben az Egyesült Államok és az Európai Unió gazdasági szankciókat alkalmaz Moszkva ellen a kelet-ukrajnai beavatkozása miatt, Peking félreállt és a helyzetből származó előnyöket keresi.

Ezeknek a kritikáknak nincs alapjuk - szögezte le a lap. Kína hosszú ideje ellenzi a viták szankciók általi megoldását. Az újság Csin Kang külügyminisztériumi szóvivőt idézte, aki úgy fogalmazott, minden félnek fegyverszünetre, nyugodtságra és a politikai megegyezés előmozdítására kellene törekednie, s ehhez az adott kommunikációs és koordinációs csatornákat kellene használnia.

A nyugati országok mindazonáltal nem tudják megzavarni a kínai-orosz kapcsolatokat, mivel azok stratégiai és állandó jellegűek, átfogóak és biztos alapokon állnak - zárult a cikk.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Zanzibar Guru

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Látogatók

Összesen3908242

Jelenleg az oldalon

5
Online