Az ír kormány eltörölte a korábban sokat támadott és az IT-konszernek által kihasznált adókedvezményt. A döntést Michael Noonan pénzügyminiszter jelentette be a Dáil Éireann, vagyis az ír parlament épületében. Noonan a költségvetési beszédét tartotta és ebben tért ki az adómegtakarítást biztosító konstrukció megszüntetésére. A politikus hangsúlyozta, hogy ezzel megszűnik a cégek számára az úgynevezett "dupla ír holland szendviccsel" (Double Irish with a Dutch Sandwich) becenevű rendszer használatának lehetősége. 2012-ben derült ki, hogy a módszert az Apple mellett még számos vállalat alkalmazza.

Dublint eddig számos kritika érte a konstrukció miatt, többek között az Európai Unió, a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD), valamint Berlin és Washington részéről. A Double Irish with a Dutch Sandwich ugyanis lehetővé teszi, hogy a különböző óriáscégeknek alig kelljen adózniuk a több milliárdos nyereségeik után. Írországban a társasági adó eleve csak 12,5 százalékos, ám az Apple csupán 2 százalékos kulccsal adózott, s ráadásul több mint két évtizeden keresztül élhetett ezzel a lehetőséggel.

Júniusban vált ismertté, hogy az Európai Unió vizsgálja a társaság adózási gyakorlatát, majd nemrég kiszivárgott, hogy az Európai Bizottság egyre inkább illegális állami támogatásként kezeli ezt a gyakorlatot. A Double Irish with a Dutch Sandwich eltörlése mellett változás lesz az is, hogy 2015 elejétől minden újonnan alapított vállalkozásnak is adóznia kell majd. A jelenlegi szabályozások azonban csak 2020-tól veszítik hatályukat, aki eddig használta, az még évekig megteheti. Noonan közölte viszont azt is, hogy lesz egy új támogatási forma: a szabadalmakból származó bevételek nagyobb részben adómentesek lesznek.

Forrás: sg.hu Kattintson ide...

Interreg CE1013 REFREsh

Tafedim tea

Zanzibar Guru

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Látogatók

Összesen4694590

Jelenleg az oldalon

6
Online