Alig négy hónappal az új Európai Parlament megalakulását követően összeomlott csütörtökön a brit Nigel Farage vezette euroszkeptikus frakció az Európai Parlamentben - közölte az EP szóvivője.

Jaume Duch az egyik népszerű mikroblogon közölte délután, hogy a lett Iveta Grigule kilépett a képviselőcsoportból, ezért a frakciónak már hétnél kevesebb tagállamból van csak képviselője, így hivatalosan megszűntnek nyilvánították. Az önálló frakcióalapításhoz minimum hét tagország legalább 25 politikusára van ugyanis szükség az uniós parlamentben.

A hivatalosan Szabadság és Közvetlen Demokrácia Európája elnevezésű frakció, amelynek gerincét a Nigel Farage vezette brit Függetlenség Párt (UKIP), valamint az olasz komikus Beppe Grillo vezette 5 Csillag Mozgalom (M5S) politikusai adták, honlapján nem sokkal később közleményt tett közzé, amely szerint a képviselőcsoport a föderalisták zsarolása miatt omlott össze.

A kommüniké szerint Grigule tudatta a képviselőcsoport főtitkárával, hogy Manfred Weber, az Európai Néppárt frakcióvezetője és Martin Schulz, az EP szociáldemokrata elnöke közölte vele: csak akkor maradhat az EP kazahsztáni delegációjának vezetője, ha kilép a frakcióból. Grigule ezt követően állítólag Schulz irodájában írta alá, hogy kilép a képviselőcsoportból, és közölte az EP házbizottságaként működő, úgynevezett elnökök értekezletével, hogy lemondott, és így a frakció megszűnik.

"Ha jól értelmezzük az eseményeket, Schulz elnök jobban megfelelne egy banánköztársaság parlamenti elnökének. Úgy tűnhet, hogy túllépte a parlamenti elnök számára megszabott semleges elnöki szerepkört. Úgy vélem, a politikai elfogultság rendkívüli méretű példájával állunk szemben" - közölte a megszűnt frakció vezetője, Nigel Farage.

A néppárti képviselőcsoport az interneten közzétett rövid üzenetében az euroszkeptikusok első vereségeként értékelte a képviselőcsoport megszűnését. Az EP második legnagyobb frakciója pedig azt írta, hogy a frakció feloszlásával az euroszkeptikus választás szó szerint darabokra hullik.

Az EP egyik frakciójának feloszlása miatt az elnökök értekezlete kénytelen volt a jövő hétre halasztani azt az eredetileg csütörtökre kitűzött döntést, hogy ki kapja idén a gondolat és a lelkiismeret szabadságáért folytatott küzdelem elismeréseként az EP által odaítélt Szaharov-díjat.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 74 809 172 megtekintés

Videó: 47 973 305 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6887964

Jelenleg az oldalon

10
Online

Interreg CE1013 REFREsh