Moszkva eltökélt amellett, hogy biztosítsa Európa gázellátását a tél folyamán, de ha Ukrajna ismét "megcsapolná" az Oroszországból Európába irányuló gázszállításokat, csökkenteni fogja az európai gázszállítást - hangoztatta az orosz elnök csütörtökön Belgrádban.

Vlagyimir Putyin reményét fejezte ki, hogy erre nem kerül sor. Hozzátette: Oroszország mindig megbízható partner volt, és megvannak a kellő tartalékai, hogy saját, valamint európai és ázsiai partnerei igényeit is kielégítse.

Hangsúlyozta, hogy Oroszország nem szeretné, ha energiaválság alakulna ki. "Teljes felelősséggel állíthatom, hogy nem lesz semmilyen válság Európában az energia-együttműködés orosz résztvevőinek hibájából" - jelentette ki az orosz államfő.

A nyugati hírügynökségek ennek ellenére fenyegetésként értelmezték Putyin szavait.

Moszkva idén június 16-án leállította a gázszállítást Ukrajnának (azaz Ukrajna kontingensét nem táplálja be az országon keresztül Európába is szállító vezetékekbe), miután a Gazprom közölte: Kijev többmilliárd eurós tartozást halmozott fel. Moszkva azt várja, hogy a tartozás legalább egy részét megtérítik, és újraindulhat a gázszállítás. Ukrajna szerint viszont túlárazták a gázt, ezzel büntetve Kijev Európa-barát politikáját.

Oroszország és Ukrajna között ez már a harmadik gázárvita az utóbbi évtizedben.

Putyin kiemelte: ha Ukrajna mégis megcsapolná a tranzitvezetékeket, ahogy azt 2008-ban tette, Oroszország - a 2008-as helyzethez hasonlóan - következetesen csökkenteni fogja az Európába szállított gáz mennyiségét, az "ellopott" mennyiséggel.

Az orosz elnök hozzátette, hogy Milánóban az Ázsia-Európa Találkozón is a gázellátásról fog beszélni. Reményét fejezte ki, hogy az olaszországi tárgyalásokon megegyezés születik Ukrajna és Oroszország között.

A Déli Áramlat gázvezeték kiépítését a szerelemhez hasonlította az orosz elnök. Szerinte mindkét esetben csak akkor lehet boldogságról beszélni, ha mindkét fél részt vesz benne. "Nem tudunk egyedül több-milliárd eurós vezetéket kiépíteni, ha partnereink még azon gondolkodnak, hogy kell-e egyáltalán ez a projekt vagy sem" - magyarázta Putyin. Kifejtette, hogy a Déli Áramlat gázvezetékre azért van szükség, mert az európai felhasználók számára csökkenti a tranzitkockázatokat. A gondok kizárólag politikai kérdésekből adódnak, és ez a jelen esetben árt a gazdaságnak - tette hozzá.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 74 804 964 megtekintés

Videó: 47 968 161 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6887528

Jelenleg az oldalon

1
Online

Interreg CE1013 REFREsh