Orosz kutatók olyan nanoanyagot dolgoztak ki, amely taszítja a szennyeződést és a vizet. A dubnai kutatók által előállított anyaggal lehetővé válik, hogy évente csak egyszer kell mosni a bevont holmikat.

A bevonat még a zsírtól is véd, és ez a védőréteg különleges összetételével magyarázható. Ugyanis molekuláris szinten akadályozza meg a cseppek szövetbe való bejutást. A molekulák olyan közel helyezkednek el egymáshoz, hogy a folyadék nem tud beszivárogni. A levegő viszont szabadon átjárhatja a szövetet. De ami talán a legfontosabb: nem kellenek különleges berendezések az anyagok kezeléséhez – mondja Roman Novicskov, a dubnai nanoközpont tudományos főmunkatársa.

Mindez nagyon egyszerű: spray formában vihetjük fel a réteget az anyagra. Megvárjuk, amíg megszárad, és a szövet vízállóvá válik.

De ezt a trükköt el lehet végezni papírral, fával, téglával vagy fémmel is. Így, amennyiben ilyen nanoréteggel vonják be a repülőgépek szárnyait, nem következik be a jegesedés. De az épületek is sokkal tovább eltarthatnak – mondja Mihail Adamov a dubnai nanoközpont munkatársa.

Ilyen réteggel kezeltük a szövetanyagot. Félév múlva kimostuk. Aztán újból felvihető a nanoréteg. Az építőanyagokat 8-10 évig védheti ez a bevonat.

A kutatók most a gépkocsik ablaküvegeinek védelmére próbálják ki a nanorétegeket. A kísérlet során, nagy esőben száz kilométert tettek meg autóval. Egyetlen csepp sem zavarta meg a gépkocsivezető munkáját., az üveg tiszta maradt. A számítások szerint a gépkocsi üvegeken ez a réteg legalább félévig hatásos.

Forrás: ruvr.ru

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 746 363 megtekintés

Videó: 48 950 274 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7031686

Jelenleg az oldalon

4
Online

Interreg CE1013 REFREsh