A német gazdaság gyengesége messze a legfőbb oka a közép- és kelet-európai gazdaságok egyre inkább érezhető lassulásának - állapították meg csütörtöki tanulmányukban londoni pénzügyi elemzők.

Az egyik legnagyobb citybeli pénzügyi-gazdasági elemzőcég, a Capital Economics közgazdászai közölték: előzetes becslésük szerint az európai felzárkózó térség EU-gazdaságainak németországi exportja augusztusban átlagosan 2,5 százalékkal csökkenhetett éves összevetésben.

Júliust és augusztust egybeszámolva a térség Németországba irányuló exportja 6,5 százalék körüli ütemben nőhetett a tavalyi azonos időszakhoz képest, de ez is meredek lassulás az idei első negyedévhez mérve, akkor ugyanis a közép- és kelet-európai EU-gazdaságok németországi kivitelének euróértéke 14 százalékkal nőtt éves összehasonlításban.

Mivel a német export az országcsoport együttes hazai össztermékének (GDP) 14 százalékát teszi ki, a németországi export lassulásából az következhet, hogy a német gazdaság akár 1 százalékponttal is csökkenthette a térség gazdasági növekedését - áll a Capital Economics csütörtöki londoni elemzésében.

A ház közgazdászai szerint az általuk használt növekedéskövető modell (GDP tracker) arra vall, hogy a közép- és kelet-európai térség éves összevetésű átlagos növekedési üteme az idei első negyedévben mért 3,5 százalékról augusztusig 2 százalékra, vagyis 1,5 százalékponttal lassult.

Ennek alapján a cég elemzői szerint úgy tűnik, hogy a német gazdaság gyengülése a közép- és kelet-európai gazdaságok lassulásának kétharmadáért felelős.

Más nagy londoni házak szerint ugyanakkor az ukrajnai válságnak is jelentős a szerepe a térségi gazdaságok - köztük Magyarország - lassulásában.

A Bank of America-Merrill Lynch bankcsoport londoni elemzőrészlegének (BofA Merrill Lynch Global Research) közgazdászai legutóbbi előrejelzésükben az első félévi erőteljes teljesítmény alapján 3 százalékos magyar GDP-növekedést valószínűsítettek 2014 egészére, de a ház szerint az orosz-ukrán konfliktus ellenszele 2015-ben akár 1 teljes százalékponttal is lassíthatja a magyar gazdasági növekedést.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 74 808 652 megtekintés

Videó: 47 972 639 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6887910

Jelenleg az oldalon

3
Online

Interreg CE1013 REFREsh