Leminősítette Oroszország államadós-besorolását pénteken a Moody's Investors Service, elsősorban az ukrajnai válság okozta gyenge növekedési kilátások és a tőkekivonás negatív pénzügyi következményei miatt.

A világ legnagyobb nemzetközi hitelminősítő csoportja az európai és az amerikai piaci zárások után Londonban bejelentette, hogy az eddigi "Baa1"-ről egy fokozattal "Baa2"-re - más hitelminősítők módszertanában "BBB"-nek megfelelő szintre - rontotta az orosz kormány adósságkötelezettségeinek kockázati osztályzatát. A besoroláson további leminősítés lehetőségére utaló negatív kilátás maradt érvényben.

A három nagy hitelminősítő közül a Standard & Poor's tartja nyilván a leggyengébb, "BBB mínusz" devizaadós-osztályzattal Oroszországot. A Fitch Ratings, és a pénteki leminősítés után most már a Moody's is ennél egy fokozattal jobb - vagyis "BBB/Baa2" - besorolást tart érvényben az orosz államadósságra.

A Standard & Poor's "BBB mínusz" orosz osztályzata a befektetési ajánlású kategória alsó széle, így ha az S&P is rontatná az orosz adósosztályzatot, akkor Oroszország ennél a hitelminősítőnél átkerülne a befektetésre már nem ajánlott - spekulatív - besorolási sávba.

A Moody's az orosz adósosztályzat péntek esti leminősítésével egy időben "Baa1"-ről "Baa2"-re rontotta devizában vezetett bankbetétek hosszú távú besorolási országplafonját is, így az orosz piacon működő bankok a cég metodikája alapján ezentúl legfeljebb "Baa2" devizabetéti besorolást kaphatnak.

Az orosz leminősítéshez fűzött indoklásban a Moody's elemzői kiemelik azt a véleményüket, hogy az ukrajnai katonai konfliktus és az egyre kiterjedtebb szankciók valószínűleg mind kedvezőtlenebb makrogazdasági hatást gyakorolnak az oroszországi befektetési klímára, és ennek következtében az orosz gazdaság középtávú növekedési kilátásaira is.

A szankciók szigorítása máris lassítja a növekedést, és gyengíti a fogyasztói és a befektetői bizalmat - áll az elemzésben.

Jóllehet a Moody's az idei év egészére jelenleg nem várja az orosz hazai össztermék (GDP) visszaesését, azzal számol azonban, hogy a reálértéken számolt gazdasági összkibocsátás az év végén csökkenni kezd, és legalább 2015 közepéig lefelé tartó pályán marad.

Más nagy londoni házak ugyanakkor a jövő év egészére recessziót valószínűsítenek Oroszországban, az ukrajnai konfliktus mellett elsősorban a meredeken csökkenő olajárak miatt.

A Bank of America-Merrill Lynch bankcsoport londoni elemzőrészlegének (BofA Merrill Lynch Global Research) közgazdászai e héten ismertetett, felülvizsgált előrejelzésükben közölték: az általuk eddig várt zéró növekedés helyett az orosz GDP-érték 1,5 százalékos visszaesésével számolnak 2015-ben.

A ház ezzel egy időben 10 dollárral, 108 dollárról 98 dollárra csökkentette a globális alaptípusnak tekintett Brent olajfajta jövő évi hordónkénti átlagárára szóló prognózisát. A cég elemzői hangsúlyozták, hogy az orosz gazdaságra adott növekedési előrejelzésüket a Brent-árfolyamátlagra vonatkozó becslésük csökkentése miatt rontották.

A Moody's a pénteki orosz leminősítés másik fő tényezőjeként az orosz devizakészletek fokozatos erózióját emelte ki. Ennek elsődleges okai között van a hitelminősítő elemzése szerint a tőkekivonás, az orosz vállalati adósok korlátozott hozzáférése a nemzetközi tőkepiacokhoz, és az alacsony olajár.

Jóllehet a kereskedelmi és a folyómérleg-egyenleg átmenetileg még javul, elsősorban a rubel idei eddigi 20 százalékos leértékelődése miatt, a folyómérleg-többlet azonban az idei első kilenc hónapban mért 85,2 milliárd dolláros nettó tőkekivonásnak már csak a 60 százalékát fedezte - hangsúlyozzák a Moody's elemzői.

Az orosz kormány és az Oroszországban honos vállalatok az idei második negyedév óta jórészt már nem férnek hozzá a nemzetközi tőkepiacokhoz, és ez növelte a hazai devizalikviditási források iránti igényt. Ez is hozzájárult ahhoz, hogy az orosz jegybank devizatartaléka 60 milliárd dollárral 396 milliárd dollárra apadt, annak ellenére is, hogy a folyómérleg-egyenlegben január és szeptember között 52,3 milliárd dollár többlet keletkezett - áll a Moody's pénteki elemzésében.

A hitelminősítő szerint bár az orosz kormányzati szektor pénzügyi helyzete továbbra is rendkívül erőteljes, a devizatartalékok eddigi és várható további eróziója azonban kiemeli a szuverén adósprofil gyengeségeit, köztük Oroszország kitettségét a geopolitikai eseménykockázatoknak, a gyenge intézményrendszert és a középtávú gazdasági kilátások romlását.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 092 261 megtekintés

Videó: 48 320 505 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6923601

Jelenleg az oldalon

1
Online

Interreg CE1013 REFREsh