Az Egyesült Államok mérlegelheti majd, hogy szerény létszámú amerikai csapatot rendeljen a harcoló iraki egységek mellé az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezet elleni hadjárat bonyolultabb műveleteiben - jelentette ki csütörtöki képviselőházi meghallgatásán Martin Dempsey tábornok, az amerikai vezérkari főnökök egyesített bizottságának főnöke.

Dempsey tábornok szerint az iraki erők a korábbinál jobban teljesítik feladatukat, ugyanakkor a Moszulba történő benyomuláshoz vagy az iraki-szíriai határ helyreállításához az eddiginél komplexebb műveletekre lesz szükség.

"Jelenleg nem jósolom azt, hogy azt fogom javasolni, hogy a Moszulban vagy a határ mentén lévő erőkhöz amerikai erők társuljanak, ugyanakkor kétségkívül gondolkodunk ezen" - mondta az összfegyvernemi vezérkari főnök, akit Chuck Hagel védelmi miniszter társaságában tanúskodott a szövetségi alsóház katonai bizottsága előtt.

A tábornok ugyanakkor kizárta annak lehetőségét, hogy nagy létszámú kontingens Irakba vezénylésére tegyen javaslatot, és kijelentette, hogy az ott állomásozó erők szerény létszámát csak kis mértékben bővíthetik majd. Dempsey szerint Iraknak 80 ezer hadra fogható katonára lesz szüksége ahhoz, hogy visszaszerezze az IÁ által elfoglalt területeket és helyreállítsa a Szíriával közös határát.

Chuck Hagel, a Pentagon első embere továbbra is úgy vélekedett, hogy amerikai csapatok nem fognak részt venni a harcokban. Hagel kilátásba helyezte, hogy az iraki szárazföldi erők hatékonyabbá válásával párhuzamosan intenzívebbé válnak az IÁ-célpontokra mért légicsapások is.

"Ahogy erőre kapnak az iraki erők, azzal tandemben erősödik majd légi kampányunk tempója és intenzitása is" - mondta a Pentagon első embere.

Hagel szerint az amerikai és koalíciós erők Irakban és Szíriában is haladást értek el az IÁ elleni küzdelemben, ami kihatott a dzsihadisták harci moráljára és visszavetette toborzási tevékenységüket is, ám az amerikaiaknak hosszú küzdelemre kell felkészülniük.

Hagel és Dempsey meghallgatását nem sokkal azt követően tartották meg, hogy Barack Obama elnök további 1500 katona Irakba vezénylésének jóváhagyását kérte és újabb 5,6 milliárd dollárt igényelt az IÁ elleni harchoz. Ezzel mintegy 3100 főre emelkedne a közel-keleti országban állomásozó amerikai csapatok létszáma. A kongresszusnak emellett azt is mérlegelnie kell, hogy meghosszabbítja-e a szíriai felkelők felfegyverzésére és kiképzésére vonatkozó, december 11-ig hatályos felhatalmazását.

Forrás: MTI

Tafedim tea

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Látogatók

Összesen3388162

Jelenleg az oldalon

12
Online