Svájcban népszavazást tartanak a vagyonos külföldiek könnyített átalányadózásának megszüntetéséről vasárnap.

A Svájcban élő, de nem ott dolgozó külföldieknek a legtöbb kantonban nem jövedelemadót kell fizetniük, hanem egy meghatározott átalányadóval számolhatnak. Amennyiben vasárnap megszavazzák a kezdeményezést, jelentős kedvezménytől esnek majd el a módos külföldiek.

A kezdeményezés támogatói a jogegyenlőség megsértésnek nevezték az átalányadót, a kritikusok pedig az adóbevételek csökkentésétől tartanak. A PricewaterhouseCoopers (PwC) könyvvizsgáló cég adójogi szakértője attól óv, hogy az átalányadó eltörlésével a Svájcban élő külföldiek el fogják hagyni az országot. A kezdeményezés támogatottsága a szavazás előtt egyre csökken, hiszen novemberben már 46 százalék utasította el az átalányadó megszüntetését, tíz százalékkal többen, mint októberben.

Mivel Bazel, Appenzell Ausserrhoden, Schaffhausen és Zürich kantonban már nincs átalányadó, ezért sok külföldi elköltözött a környékről. Számos kanton éppen ezért ragaszkodik az átalányadóhoz, hiszen erős ipari háttér nélkül ez a fajta adóforma előnyös lehet egy-egy település számára. A Svájc dél-nyugati részén fekvő Wallis kanton Verbier településében 240 regisztrált átalányadózó van, akik csaknem kilencmillió frankot (mintegy 2,3 milliárd forint) fizetnek a településnek, ami az adóbevételek 17 százaléka.

A 2013-es adatok szerint Svájcban csaknem 5700 olyan vagyonos külföldi él, akinek átalányadójából 830 millió euróval (csaknem 254 milliárd forint) járulnak hozzá az ország éves adóbevételhez. A svájci adóhatóság képviselője szerint csaknem harminc svájci állampolgár adóbefizetése ér fel egy módos külföldi adó hozzájárulásával.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 732 466 megtekintés

Videó: 48 939 490 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7029727

Jelenleg az oldalon

2
Online

Interreg CE1013 REFREsh