December 11-én kezdődik Vlagyimir Putyin hivatalos indiai látogatása. Kína mellett India Moszkva ”második nagy hídja” Ázsiába. Az orosz elnök nem titkolja, hogy India révén Oroszország szeretné megszilárdítani megbízható energiahordozó-szállító hírnevét Ázsiában.

Putyin már ötször tett látogatást Indiában. Az új miniszterelnökkel, Narendra Modival kétszer volt találkozója, de nem Indiában. Az orosz-indiai viszonyban a hatalomváltás ellenére nem következtek be negatív változások. Mi több, Modi megígérte, hogy minden téren folytatni kívánja a Moszkvával való közeledésre irányuló kurzust.

Vlagyimir Putyin nem titkolja, hogy látogatásának erős kereskedelmi-gazdasági színezete lesz. Meg fogja vitatni az indiai vezetőséggel a csúcstechnológiai termékekkel való kereskedés fejlesztését, újabb indiai atomerőművek építésének lehetőségét, gyógyszerek, élelmiszerek exportját, közös, többek között arktiszi olajipari projekteket is. És természetesen nem feledkezhetnek meg orosz energiahordozók indiai szállításának bővítéséről sem.

Orosz és indiai szakértők máris a Szila Szibiri (Szibéria Ereje) gázvezeték meghosszabbításának lehetőségét vitatják meg. A gázvezetéken orosz földgáz áramlik majd Kínába, egészen Indiáig. Igaz, az orosz vezető a PTI indiai hírügynökségnek adott interjújáéban elismerte, hogy „a csővezetékes szállítás ára jóval meghaladhatja a cseppfolyósított földgáz szállítási költségeit, így egyelőre csupán az orosz cseppfolyósított földgáz indiai exportja bővítéséről beszélgetünk komolyan".

"India nemcsak stratégiai partner Moszkva számára, hanem az az ország is, amelyikkel Oroszország régóta szilárd bizalmi kapcsolatokat ápol" – mondta Vlagyimir Putyin.

Diplomáciai együttműködésünk 65 éve során kapcsolataink különlegesen kiemelt partnerség jellegét öltötték. 2011-ben a kölcsönös kereskedelem volumene majdnem 9 milliárd dollárt tett ki. Az idei szint el fogja érni már a 10 milliárdot. A közeljövőben pedig meg fogjuk duplázni ezt a szintet.

A Nyugat természetesen máris nyomást gyakorol Indiára és folytatni fogja ezt a jövőben is, de nagy tévedés lenne feltételezni, hogy Új-Delhi lemond Vlagyimir Putyinról Barack Obama kedvéért. Ezt Kanval Szibal indiai külügyminiszter írta cikkében december 9-én az orosz elnök küszöbön álló látogatása alkalmából. Delhiben Putyinnak még egyszer azt kívánják bemutatni, hogy Moszkva nincs elszigetelve és hogy Oroszországnak vannak barátai, akik mint ezelőtt is tisztelik és megbecsülik Oroszországot – jegyezte meg Kanval. Egyáltalán nem Moszkva a Nyugat és a demokrácia fő ellensége napjainkban, mint ezt némely európai főváros és Washington próbálja beállítani – véli Kanval Szibal.

Szerintem az Oroszországra vetett geopolitikai pillantásban a Nyugat hihetetlen rövidlátásról tesz bizonyságot, mert éppen Oroszország jelenti a nemzetközi viszonyrendszer kiegyensúlyozottságának nélkülözhetetlen tényezőjét. Ennélfogva mi Indiában – és én személyesen is – úgy véljük, hogy Oroszországnak kritikusan fontos szerepe van a nagyhatalmak közti egyensúly fenntartásában.

Forrás: ruvr.ru

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 737 810 megtekintés

Videó: 48 944 849 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7030583

Jelenleg az oldalon

5
Online

Interreg CE1013 REFREsh