Kirgizisztán csatlakozik a Moszkva által kezdeményezett Eurázsiai Gazdasági Szövetséghez - jelentette be Almazbek Atambajev kirgiz államfő a szervezet gazdasági tanácsának keddi, moszkvai ülését követő tájékoztatón.

A szervezetnek, amely január elsején kezd működni, másodikától már Örményország is teljes jogú tagja lesz. Kirgizisztán azt szeretné, ha a most aláírt csatlakozási szerződés május 9-én lépne hatályba - közölte Atambajev.

Ezzel a két állammal, valamint a már működő vámuniót alapító Oroszországgal, Fehéroroszországgal és Kazahsztánnal együtt öttagúra bővül az Eurázsiai Gazdasági Szövetség. Putyin orosz államfő közölte, hogy a szervezet nyitott keletre és nyugatra egyaránt, és Oroszország minden szomszédja számára, amely csatlakozni szeretne hozzá.

Moszkva évek óta mindent megtett azért, hogy Ukrajnát is bevonja a fehérorosz-orosz-kazah vámunióba, és nyugati szomszédja ne kössön szabadkereskedelmi megállapodást az Európai Unióval. Tavaly decemberben több milliárd eurónyi pénzügyi támogatással és az orosz gáz árának csökkentésével "jutalmazta" az ukrán vezetést, amely novemberben leállította az ország uniós társulási szerződésének előkészítését és a szabadkereskedelmi övezethez csatlakozást. Ez a lépés vezetett a kijevi hatalomellenes tüntetésekhez és a februári ukrán hatalomváltáshoz.

A január elsejétől működő Eurázsiai Gazdasági Szövetség 170 milliós fogyasztói piacot jelent a szervezet tagállamainak - emelték ki az orosz sajtóban.

Putyin a gazdasági tanács ülését követően azt hangsúlyozta, hogy az eurázsiai integráció kölcsönös előnyökön, egymás tiszteletén és egymás véleményének figyelembe vételén alapszik. Tagjai egyenlő jogokkal, de egyenlő kötelességekkel is rendelkeznek. Hozzátette: "még sokat kell tennünk annak érdekében, hogy az eurázsiai szövetség a gazdasági növekedés tekintélyes központjává váljon".

Putyin a fehérorosz, kazah, kirgiz és örmény államfővel folytatott moszkvai tanácskozáson arról beszélt, hogy nemcsak a Független Államok Közösségének tagállamai, hanem a világ más régióiban található országok is érdeklődnek a Kreml által szorgalmazott szövetséggel való együttműködés iránt. Vietnamot említette név szerint, amellyel a szabadkereskedelmi megállapodás előkészítése a végső szakaszba jutott.

A Kreml elképzeléseiben egy a Csendes-óceántól az Atlanti-óceánig terjedő gazdasági és politikai szövetség szerepel, így az ebben való részvételt az Európai Uniónak is felajánlotta. Moszkva az Eurázsiai Gazdasági Szövetség létrejöttét is évek óta szorgalmazta, de Fehéroroszországot és Kazahsztánt is meg kellett győzni arról, hogy egyenlő jogokat és hasznot élveznek majd a szervezetben.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 74 370 059 megtekintés

Videó: 47 528 333 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6797355

Jelenleg az oldalon

3
Online

Interreg CE1013 REFREsh