Ötven dollár alá, azaz csaknem hatéves mélypontjára zuhant szerda délelőtt az északi-tengeri Brent könnyűolaj ára az Intercontinental Exchange (ICE) londoni jegyzésében.

A Brent februári szállításra hordónként (159 liter) 49,92 dollárba került közép-európai idő szerint kilenc óra körül, majd az ár visszaemelkedett a lélektani küszöbnek tekintett 50 dollár fölé, s azóta is e szint körül ingadozik.

Utoljára 2009 májusában fordult elő, hogy 50 dollár alatt kereskedjenek a Brenttel.

A Brent 51,10 dolláron zárt kedden. A szerdai kereskedésben eddig 49 dollár 70 cent és 51 dollár 26 cent között alakult a jegyzés.

Tíz órakor 49 dollár 98 centen kereskedtek a Brenttel, ami 1 dollár 12 centes, 2,20 százalékos esést jelent. Ugyanekkor a New York-i árupiac (NYMEX)elektronikus jegyzésében a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) amerikai könnyűolajfajta ára februári szállításra hordónként 47,07 dolláron állt, 1,77 százalékkal, 85 centtel lett olcsóbb. A WTI ára már hétfő óta az 50 dolláros szint alatt áll.

A délelőtti mélypontok után emelkedni kezdtek az olajárak, így fél tizenkettő körül a Brent ára 50,89 dolláron állt az ICE londoni jegyzésében, ami 21 centes, 0,41 százalékos csökkenést jelent. A NYMEX elektronikus jegyzésében a nyugati féltekén irányadó WTI 47,76 dolláron forgott, 17 centtel, 0,36 százalékkal olcsóbban a keddi záróárhoz képest.

Június óta több mint 50 százalékkal esett a kőolaj világpiaci ára, csak ezen a héten több mint 10 százalékkal gyengültek a jegyzések az erős túlkínálat és a gyenge kereslet kölcsönhatásának, illetve a gyenge világgazdasági növekedés hatására.

Michael Hewson, a CMC Markets nevű, nagy-britanniai székhelyű értékpapír-kereskedési cég vezető elemzője valószínűnek tartja, hogy a következő hetekben 40 dollár körüli szintre zuhannak az árak, ha csak a Kőolajexportáló Országok Szervezete (OPEC) nem lép közbe. Erre azonban nem nagyon lehet számítani, mert a piaci részesedésének védelmét szolgáló új stratégia - az amerikai palaolaj-kitermelés visszaszorítását célzó árháború - jegyében az OPEC legnagyobb termelője, Szaúd-Arábia csökkentette exportárait februárra is. A Bank of America-Merrill Lynch bankcsoport is jelezte szerdán: megítélése szerint növekszik a kockázata annak, hogy a WTI és a Brent hordónkénti ára rövid távon 35, illetve 40 dollárra csökken.

Szerdán kilencéves mélypontjára süllyedt az euró dollárhoz viszonyított árfolyama, miután az olajárak összeomlása és a világgazdasági növekedés miatti aggodalmak hatására a befektetők a biztonságos menedéknek tekintett államkötvényekbe csoportosítják át tőkéjüket. Japántól kezdve Németországon, Franciaországon, Belgiumon, Finnországon és Kanadán keresztül Ausztráliáig rekordmélységbe süllyedtek az államkötvények hozamai.

Az eurót szerdán negyed tizenkettő körül 1,1864 dolláron jegyezték. Az árfolyam már az erős támaszt jelentő 1,1850 dolláros szint alatt is járt, de onnan visszapattant.

Forrás: MTI

Kapcsolódó blog bejegyzésünk:

Ki áll az olajháború hátterében? Kattintson ide...

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 097 929 megtekintés

Videó: 48 323 478 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6923881

Jelenleg az oldalon

4
Online

Interreg CE1013 REFREsh