Az Európai Parlament jelentéskészítője számos változtatást javasolt a szerzői jog tekintetében.

Julia Reda, a Zöldek európai parlamenti frakciójának alelnöke a 2001-es úgynevezett InfoSoc-irányelv megvalósítását vizsgálja felül. A képviselő, miután elkészítette a jelentést, amelynek már kész van az előzetes verziója, minden frakció illetékesével tárgyalni fog, majd az anyag a jogi bizottság elé kerül. Előbb a testület, később az Európai Parlament fog szavazni róla. Reda szerint az Európai Unió jelenlegi szerzői jogi szabályai megakadályozzák a kultúra határon átnyúló megosztását a világhálón, ezért számos változtatást javasol és megreformálná a jelenlegi rendszert.

"Az európai uniós szerzői jogi irányelv 2001-ből származik, egy olyan korszakból, amikor még nem létezett a YouTube és a Facebook. Annak ellenére, hogy az irányelvnek a szerzői jogot kellett volna felkészítenie az információs társadalomra, napjainkban akadályozza a határokon átnyúló kulturális megosztást. Szükségünk van egy közös európai szerzői jogra, amely tiszteletben tartja az alapvető jogokat és nem gördít akadályokat a kultúrához online hozzáférést biztosító innovatív szolgáltatások elé" - mondta Julia Reda.

A Zöldek európai parlamenti frakciójának alelnöke hozzátette, hogy a jelenlegi szabályok elavultak, ráadásul minden országban eltérőek, ez pedig megkerülhetetlen akadályt jelent a mindennapok során. A műveket megváltoztatók vagy újragondolók szembesülnek a bürokráciával és a jogbizonytalansággal. A 2001-es és más, hasonló szabályok miatt a kulturális intézmények - például a könyvtárak - nehezen tudják teljesíteni a feladataikat. Erősíteni kell tehát a kultúrát teremtők pozícióját a jogtulajdonosokkal és a szolgáltatókkal szemben. Az irányelv eredeti céljai a legjobban úgy érhetők el, ha bevezetik az egységes európai szerzői jogot és a digitális belső piac is csak akkor valósítható meg, ha mindenki egyaránt hozzáférhet a tartalmakhoz, a nemzeti határokon átnyúlva is.

A képviselő szerint a legfontosabb, hogy egységes szerzői jogi védelmek és jogvédelmi időtartamok legyenek egész Európában; kivételek vonatkozzanak például az audiovizuális részletek új felhasználási módjaira, az online kölcsönzésre, s a szövegek és adatok automatizált kiértékelésére. A politikus emellett javasolta egy nyitott cikkely kidolgozását, amelyet az előre nem látható új kulturális kifejezési formákra lehetne alkalmazni.

Forrás: sg.hu Kattintson ide...

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 74 808 753 megtekintés

Videó: 47 972 773 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6887923

Jelenleg az oldalon

2
Online

Interreg CE1013 REFREsh