Az alacsony olajárak nem befolyásolják közvetlenül az orosz olajipari vállalatok adósbesorolását, mivel az a pénzügyi rugalmasság amivel rendelkeznek, megvédi aktuális besorolásuk megőrzését indokoló szilárd gazdálkodási alapjaikat - írja a Fitch Ratings hitelminősítő intézet honlapján hétfőn közzétett közlemény.

Az orosz olaj- és gázipari vállalatok adósbesorolásának további alakulását sokkal inkább az Oroszország ellen elrendelt szankciók esetleges szigorítása, a külső finanszírozási források elapadása, valamint az orosz szuverén besorolás változásának iránya határozza meg - hangsúlyozza a Fitch közleménye.

Az orosz olaj- és gázipari vállalatokon a 2015-2017-es periódusra vonatkozóan hordónként 55 dolláros olajárat és 60 rubeles dollárárfolyamot feltételezve végzett terheléspróba kimutatta, hogy hiteltörlesztési terheik a jelenlegi adósbesorolást indokoló, kezelhető szinten fognak maradni.

Az orosz olaj- és gázipari vállalatok bevételeik nemzetközi versenytársaiknál jóval kisebb volatilitásának köszönhetően képesek lesznek megőrizni szilárd adósbesorolásukat az olajárak csökkenése mellett is - mutat rá a Fitch közleménye. Ezt a rájuk jellemzős ellenálló képességet elsősorban az orosz olajfeldolgozó üzletágban alkalmazott progresszív adórendszernek, a rubel átváltási mechanizmus flexibilitásának, illetve - a gázipari vállalatok esetében - a belföldi gázárak hatósági szabályozásának köszönhetik.

A Fitch Ratings szerint pont az említett tényezők védték meg az orosz olajipari vállalatokat az olajárak 2009-es csökkentése idején is EBITDA eredményük jelentősebb visszaesésétől és ugyanezek a tényezők fogják megvédeni őket a 2015-2017-es periódusban is a tartósan alacsony olajárak hátrányos következményeitől.

Az adózási rendszer egy esetleges átalakítása viszont azzal a céllal, hogy a költségvetés nagyobb arányban részesedjen az olajipari vállalatok bevételéből jelenthet ugyan némi kockázatot az ágazat eredményére és ezáltal adósbesorolására nézve - jegyzi meg a Fitch Ratings elemzése, "ezt a forgatókönyvet azonban a jelenlegi helyzetben valószínűtlennek tartjuk" - teszi hozzá. Kockázati tényező lehet még az elemzés szerint, ha a társadalmi béke megőrzése és az infláció megfékezése érdekében a kormány esetleg nyomást gyakorol az ágazatra az olaj- és gázipari termékek belföldi piaci árának a rubel gyengülésével párhuzamosan emelkedő exportár alatti szinten tartására.

Forrás: MTI Kattintson ide...

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 077 183 megtekintés

Videó: 48 305 852 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6921370

Jelenleg az oldalon

1
Online

Interreg CE1013 REFREsh