Mexikó Latin-Amerika második legnagyobb olajtermelője Venezuela után, az állami bevételek egyharmada származik az olajszektorból. Ezt a Petroleos Mexicanos (Pemex) állami vállalatóriás uralja.

Természetesen a Pemexnél és az egész mexikói gazdaságon érződnek a több, mint fél éve kezdődött olajárzuhanás hatásai. A legfrissebb fejlemény Emilio Lozoya Pemex vezérigazgató bejelentése: egyelőre leállítják a mélytengeri olajkutatást, amely a jelenlegi bevételek mellett vállalhatatlan költségekkel jár. Ahol már zajlik a kitermelés, ott folytatódik a munka, de késés lesz ott, ahol a kutatásnak már vége, de a termelés még nem kezdődött el.

A vezérigazgató arra is célzott, hogy mindezzel összefüggésben a foglalkoztatottak számának csökkentése is napirendre kerülhet. Részleteket azonban nem árult el. Persze a Pemex ügyeit ismerők számára ez nem újdonság. Januárban 10 ezer szerződéses alkalmazottjának kontraktusát nem újította meg a Pemex az egyik legfontosabb olajtermelő körzetben, Ciudad del Carmenben. Akkor a vezetők azt mondták, ideiglenes kényszerintézkedésről van szó, az állandó alkalmazottak állása nincs veszélyben. Viszont egy bizalmas belső feljegyzés, amely kikerült a sajtóba, arról szólt, hogy ahol lehet, külső cégeknek kell kiadni koncesszióba feltárást.

Azóta a kormány módosította az idei költségvetést. 8 milliárd dollárral csökkentették a kiadásokat. A nadrágszíj meghúzása főleg az olajszektort, a Pemexet érinti, amely idén 4 milliárddal kénytelen visszafogni kiadásait. A mexikói állami olajóriás egyébként már az olajár esése előtt is hatékonysági problémákkal küszködött és tavalyi harmadik negyedéves rekordméretű vesztesége nem csak a világpiaci folyamatok eredménye.

Forrás: globoport.hu

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 731 959 megtekintés

Videó: 48 939 131 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7029666

Jelenleg az oldalon

3
Online

Interreg CE1013 REFREsh