A legnagyobb vesztes a Cisco, amely még 62 termékével szerepelt a kínai állam beszerzési listáján, de tavaly már egyetlenegy termékét sem tartották elfogadhatónak Pekingben. Az ok: Edward Snowden, az NSA szökevény munkatársa sok mindenről beszélt a kínai informatikai hírszerzőknek Hongkongban.

Kínában és Oroszországban rájöttek arra Snowden beszámolói alapján, hogy a nagy amerikai informatikai cégek együttműködnek az NSA-vel. Ennek eredményeképp olyan kémprogramokat építenek be a termékeikbe, melyeket a felhasználók észre sem vesznek. A Cisco, amely a legnagyobb hálózat fejlesztő volt a Mennyei-Birodalomban minden bizonnyal emiatt szorult ki az állami megrendelések listájáról Pekingben. De a vesztesek között van az Apple, az Intel és még néhány másik informatikai cég, melyek milliárdos üzleteket csináltak korábban Kínában.

Óriási piacról van szó: 465 milliárd dollár egyetlen évben. Ez több mint az éves magyar GDP háromszorosa. Idén 11%-os növekedésre számítanak. Kik kapják most a megrendeléseket Pekingben? A hazai cégek. A pórul járt amerikai multik bírálják a kínai fordulatot, mely kiszorítja őket a gyorsan növekvő piacról. Szerintük a biztonsági kockázat csak ürügy, a pekingi kormány így akarja helyzetbe hozni a hazai vállalkozókat. Az amerikaiak rámutatnak arra is: Kína el van maradva ebben a tekintetben az USA mögött. Ha a kínaiak hazai vállalkozásokra bízzák a biztonságukat, akkor ezzel magukat gyengítik, hiszen az amerikai védelmi rendszerek sokkal jobbak.

Ezzel Kínában is tisztában vannak, de attól tartanak: az NSA kihasználja ezt. Ily módon jut olyan információkhoz, melyek szigorúan titkosak Kínában. Washington és Peking között zajlik egy csendes informatikai háború azóta, hogy Edward Snowden megpattant, és Hongkongban kipakolt: elmondta a kínai szakértőknek azt, hogy az NSA, az amerikai hírszerzés informatikai ügynöksége milyen módszerekkel dolgozik az egész világon. Az USA szerint Kína is működtet egy különleges informatikai ügynökséget Sanghajban a hadsereg keretei között. Ennek a szervezetnek az öt tisztjét az FBI a Most Wanted listára helyezte, mert azt állítja: a kínaiak megpróbáltak behatolni a Pentagon és más állami intézmények informatikai rendszerébe. A vádakat mindkét részről tagadják, de azt nem, hogy eszméletlen versengés folyik e téren is a két nagyhatalom között. “Tíz éven belül utolérhetjük Amerikát ezen a téren is”- nyilatkozta egy kínai szakértő a Reuters hírügynökségnek.

Forrás: globoport.hu

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 731 103 megtekintés

Videó: 48 938 573 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7029539

Jelenleg az oldalon

4
Online

Interreg CE1013 REFREsh