Míg tavaly még Kínát tartották hazájuk legfőbb ellenségének az amerikaiak, addig idén már Oroszország vette át az első helyet az Egyesült Államokra a legnagyobb vélt fenyegetést jelentő országok listáján - derült ki a Gallup közvélemény-kutató felméréséből.

Arra a kérdésre, hogy melyik országot tartják az Egyesült Államok legfőbb ellenségének, a Gallup által megkérdezettek 18 százaléka válaszolta Oroszországot. Észak-Koreát a felmérésben részt vevők 15, Kínát 12 százalékuk nevezte meg - ismertette a február 8-11. között készített kutatás eredményeit honlapján a CNBC amerikai tévécsatorna.

Kína tavaly még 20 százalékkal az első helyet foglalta el az Amerika legfőbb vélt ellenségeit rangsoroló listán. "Kína abban különbözik a többi, jellemzően az Egyesült Államok fő ellenségei között rangsorolt országtól, hogy elsősorban gazdasági fenyegetést jelent az Egyesült Államokra nézve, míg Oroszország, Irán, Irak és Észak-Korea inkább biztonsági fenyegetést" - közölte a Gallup.

A közvélemény-kutató cég szerint a tavalyi év eseményei, így elsősorban az ukrán válság és az Iszlám Állam nevű terrorszervezet közel-keleti térhódítása áll amögött, hogy a Kínával szembeni veszélyérzet csökkent.

Az is mérsékelhette a Kínával szembeni félelmeket, hogy az amerikai gazdaság az utóbbi időben erőre kapott, miközben a kínai növekedés üteme lelassult. Ahogy az amerikaiak bizalma nő hazájuk gazdasági teljesítménye iránt, úgy egyre inkább a biztonsági, mintsem a gazdasági fenyegetéseket tartják fontosabbnak - közölte a Gallup.

Forrás: kitekinto.hu / MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

Zanzibar Guru

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 49 680 583 megtekintés

Videó: 28 779 991 megtekintés

Látogatók

Összesen5224580

Jelenleg az oldalon

7
Online

Interreg CE1013 REFREsh