Sikerült megtörni az Iszlám Állam (IÁ) szélsőséges fegyveres szervezet lendületét Irakban és Szíriában - mondta az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) igazgatója vasárnap a Fox News amerikai hírtelevízióban.

"Egyértelműen sikerült megtörni az Iszlám Állam lendületét és megállítani a terjeszkedését Irakban és Szíriában. Vagyis már nincsenek előretörőben, ellentétben a hónapokkal ezelőtti állapottal" - jelentette ki John Brennan.

Az Egyesült Államok és szövetségesei hónapok óta hajtanak végre légicsapásokat az Iszlám Állam fegyveresei ellen. Brennan szerint ezek mellett az iraki hadseregnek köszönhető az IÁ megállítása.

Brennan kijelentette: annak ellenére, hogy Irán és az Egyesült Államok egyaránt harcot folytat az IÁ ellen, ő nem mondaná Teheránt Washington szövetségesének ebben a küzdelemben. Véleménye szerint az iszlám köztársaság, valamint az Irak és Szíria jelentő területeit ellenőrzése alatt tartó terrorszervezet egyformán veszélyt jelent Amerikára.

A hírszerző ügynökség igazgatója rámutatott, hogy az IÁ Szírián és Irakon kívül is terjeszkedik, ezért annak visszaszorítására nemzetközi összefogásra lesz szükség, lehetséges, hogy hosszú ideig.

John Brennan szerint helytelen az amerikai csapatok iraki kivonását okolni az IÁ felemelkedéséért. Megítélése szerint Irak tékozolta el a megbékélés lehetőségeit.

Hangsúlyozta: Irán megértette, hogy "hatalmas ára és következményei lesznek annak", ha úgy döntene, hogy tovább dolgozik a nukleáris fegyverek kifejlesztésén. Mint mondta, az Egyesült Államoknak több eszköze is van arra, hogy megakadályozza Teherán atomfegyverhez jutását és Barack Obama elnök értésre adta, hogy ezt meg is fogja tenni.

A kérdésre, hogy lehetnek-e Iránnak olyan titkos nukleáris létesítményei, amelyekről nem tud a Nyugat, azt válaszolta: biztos benne, hogy ismertek a létező ilyen iráni objektumok.

Elmondta, hogy Washington a nukleáris tárgyalások kimenetelétől függetlenül is folytatja majd a nyomásgyakorlást, mert Irán "a terrorizmus állami támogatója".

Brennan úgy vélekedett, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök egyre feszélyezettebben érzi magát az ukrajnai konfliktus miatt bevezetett nemzetközi szankciók és más következmények miatt. Cáfolta azt az állítást, miszerint a CIA félreértette Putyin Oroszország nyugati szomszédjával kapcsolatos szándékait és hangot adott meggyőződésének, miszerint Washingtonnak továbbra is nyomást kell gyakorolnia az orosz elnöknek annak érdekében, hogy Ukrajna jövője "békés és biztonságos" legyen.

A CIA-igazgató nem kommentálta, de nem is tagadta az azzal kapcsolatos híreszteléseket, hogy Amerika keze benne lehetett az észak-koreai internet lebénulásában a Sony ellen elkövetett hackertámadást követően. Ehelyett arról beszél, hogy a kelet-ázsiai kommunista ország elavult infrastruktúrájának üzemeltetése "műszaki kihívásokkal" jár.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 660 696 megtekintés

Videó: 48 866 979 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7017546

Jelenleg az oldalon

4
Online

Interreg CE1013 REFREsh