Ünnepi koncerten mutatják be szerda este a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Kara (PTE-MK) számára a közelmúltban Olaszországból beszerzett új Fazioli-versenyzongorát a pécsi Liszt Ferenc Hangversenyteremben - tájékoztatta a felsőoktatási intézmény az MTI-t.

Az írásos összegzésben a "zongorák Stradivarijaként" említett hangszerről közölték: azt a PTE átfogó fejlesztését 24 milliárd forintból megvalósító Modern városok program keretében, 43 millió forintért vásárolták meg. Ismertetésük szerint Paolo Fazioli és szakemberekből álló csapata az észak-olaszországi Sacilében olyan zongorát alkotott, amely méltó párja Stradivari híres mesterhegedűinek. A két hangszermárkában nemcsak a kiváló minőség, hanem a felhasznált fa típusa is közös: mindkettő a Sacilétől mintegy száz kilométerre található Fiemme-erdő különleges lucfenyőiből készült - írták.   

A Fazioli-hangszereket egyenként, kézzel készítik a harmincöt fős sacilei műhelyben, amely eredetileg Fazioli apjának bútorgyárára épült rá.   

A zongora számára a debütálást jelentő koncerten fellép Bánky József zongoraművész, Király Csaba, Liszt-díjas zongoraművész, Rohmann Imre világhírű pianista és felesége, Kurucz Tünde, valamint Fodor Gabriella és Holics László zongoraművészek - sorolta a tájékoztató.   

Vas Bence, a kar zeneművészeti intézetének igazgatója a közleményben a hangszert úgy méltatta, hogy "a minőségi hangszer az alapja a magas színvonalú zeneművészetnek, és a zene oktatásának". A különleges versenyzongorát mind az oktatásban, mind a hangversenyeken használni fogják a PTE-MK oktatói és hallgatói - hívta fel a figyelmet az egyetem.

Forrás: MTI

Fotók: Potenton Alapítvány

Tafedim tea

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Látogatók

Összesen3274994

Jelenleg az oldalon

10
Online