Az Egyesült Államok tiltakozni készül amiatt, hogy egy orosz vadászgép a Balti-tenger fölött, nemzetközi légtérben kockázatos módon "fogott el" egy amerikai felderítő repülőgépet - közölte internetes kiadásában vasárnap a The Wall Street Journal (WSJ) és a CNN.

Az incidens április 7-én történt, de azt Washington csak az elmúlt napokban hozta nyilvánosan szóba. Az RC-135U típusú amerikai kémrepülőt Lengyelországtól északra, nemzetközi vizek fölött fogta be egy orosz SzU-27-es.

Mark Wright, Pentagon szóvivője kijelentette: az amerikai gép személyzete szerint az orosz pilóta manőverei "veszélyesek és szakszerűtlenek voltak", mivel nagy sebességgel mintegy hat méterre közelítette meg az RC-135-öst. Az eset miatt az amerikai védelmi tárca a megfelelő csatornákon keresztül tiltakozni fog.

A Szputnyik orosz állami hírügynökség Igor Konasenkov ezredest, az orosz védelmi minisztérium szóvivőjét idézte, aki szerint az amerikai gép lekapcsolt azonosító és helyzetjelző berendezéssel (transzponderrel) közelített Oroszország határa felé, ezért az orosz pilótának többször is meg kellett közelítenie, hogy leolvashassa a lajstromszámát. A NATO Európai Parancsnoksága szerint hamis az az állítás, amely szerint a transzponder nem működött volna.

Steve Warren ezredes, az amerikai védelmi tárca szóvivője szombati közleményében azt állította, hogy "a nyugati irányban Európába kiterjedő orosz légi tevékenység természete egyre agresszívebbé válik". A WSJ által megszólaltatott katonai elemzők szerint Oroszországot idegesíti a Lengyelország és Litvánia közé beékelődött kalinyingrádi terület fölötti, megnövelt nyugati megfigyelő tevékenység.

Egy évvel ezelőtt egy orosz harci repülőgép az Ohotszki-tenger fölött kevesebb mint 30 méterre közelített meg egy amerikai RC-135U típusú felderítő gépet. A Pentagon akkor tiltakozott Oroszországnál "az elmúlt évtizedek egyik legveszélyesebb közeli elrepülése miatt".

Amerikai hivatalos személyek szerint az önmagában nem okoz problémát, ha az oroszok amerikai kémgépeket fognak el, mert az Egyesült Államok is a levegőbe emel harci gépeket, ha orosz repülők Alaszkánál vagy máshol amerikai terület felé közelítenek. Álláspontjuk szerint azonban az ilyen elfogásoknak szabványos eljárás keretében kell történniük, az összeütközés elkerülése érdekében.

Forrás: MTI

Ilyen látvány belülről, amikor egy Szu-27 befogja a célrepülőt:

Kattintson ide...

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

Zanzibar Guru

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 48 635 284 megtekintés

Videó: 27 975 301 megtekintés

Látogatók

Összesen5159516

Jelenleg az oldalon

10
Online

Interreg CE1013 REFREsh