Az Irán megtámadására való készülődésről szóló hírözön az izraeli titkosszolgálat két korábbi, magas rangú tisztje által kiszivárogtatott információkon alapul. A jelentések szerint a két tiszt célja az izraeli támadás megakadályozása és Benjamin Netanyahu elmozdítása a miniszterelnöki székből.

A kuvaiti al-Jarida napilap szerint Netanjahu utasítást adott Yoram Cohen-nek a Shin Bet (belbiztonsági hivatal) vezetőjének a kiszivárogtatás azonnali kivizsgálására, attól tartva, hogy a katonai akciót körülvevő nagy publicitás miatt meghiúsulhat az iráni nukleáris létesítmények ellen tervezett támadás.

„A jelentés szerint Meir Dagan, a Mossad korábbi vezetője és Yuval Diskin, a Shin Bet volt feje felelősek az Irán elleni támadásra vonatkozó információk kiszivárogtatásért,” írja a Haaretz.com. Kattintson ide...

A lap izraeli forrása szerint a két volt titkosszolgálati vezető célja Netanjahu és Ehud Barak, védelmi miniszter diszkreditálása, egyrészt politikai leszámolásként másrészt a katonai offenzíva megakadályozása céljából.

Egy esetleges Irán ellen indított izraeli támadásról egész nyáron keringtek a hírek, de a helyzet Leon Panetta, amerikai védelmi miniszter október 3-i Tel-avivi látogatásával vált igazán komollyá, mivel a hírek szerint Panetta, izraeli nyomásra, zöld utat adott a támadásnak. Mindössze tíz nappal később érkezett a hír a rendkívül gyanús összeesküvésről a szaúdi nagykövet ellen, amit az Egyesült Államok megpróbált Iránra kenni.

Ekkor lépett a képbe Dagan és Diskin és döntött az „információk kiszivárogtatása” mellett „a támadás meghiúsítása érdekében.”

A Haaretz arról is beszámol, hogy a kiszivárogtatóknak sikerült Tzipi Livni-t, az ellenzék vezetőjét is megnyerni céljuknak, hogy Netanjahu-t és Barak-ot az ország érdekeit sértő intézkedések meghozatalával vádolhassák.

Ahogyan arról korábban írtunk már, egy esetleges Irán elleni támadás előkészületei nagyon előrehaladott szakaszban járnak. Ma több forrásból is érkezett hír arról, hogy az Egyesült Államok és Nagy-Britannia új tervvel álltak elő az Irán elleni támadásban való részvételüket illetően.

„A brit védelmi minisztérium úgy gondolja, az USA könnyen az iráni létesítmények elleni célzott rakétatámadások előre hozatala mellett dönthet. A brit politikusok kijelentették, amennyiben Washington a támadás mellett dönt, számíthat az Egyesült Királyság katonai támogatására,” írja a London Guardian. Kattintson ide...

A feszültség szerdán tovább erősödött, miután Izrael nukleáris töltet szállítására és Iráni célpontok elérésére is alkalmas tesztrakétát lőtt ki. Kattintson ide...

A megbízható információforrásként ismert izraeli titkosszolgálati szervezet, a DebkaFile, ami a líbiai konfliktus végét is pontosan megjósolta, azt jelentette, hogy amennyiben az USA, Anglia, Franciaország, Olaszország és Németország a NATO zászlaja alatt megtámadja Iránt, Izrael inkább félreáll az útból.

Forrás: idokjelei.hu

Tafedim tea

Zanzibar Guru

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Látogatók

Összesen4062945

Jelenleg az oldalon

16
Online