Hathatósabb támogatást kér a Fülöp-szigetek az Egyesült Államoktól a Dél-kínai-tenger körüli vitákban - közölte Albert del Rosario, a szigetország külügyminisztere szerdán Manilában.

A Fülöp-szigetek további támogatásért fordul az Egyesült Államokhoz, hogy hatásosabban fel tudjon lépni Kína terjeszkedésével szemben a Dél-kínai-tengeren.

Barack Obama amerikai elnök korábban bírálta Kínát az említett vizeken folytatott területpolitikájáért. Szerinte az ázsiai óriás "puszta méretével és erejével" megfélemlíti kisebb szomszédjait, amelyekkel területi vitái vannak. Hua Csun-jing kínai külügyi szóvivő Obama kijelentésére reagálva burkoltan az amerikai elnök képmutatásáról beszélt.

A jövő héten veszi kezdetét az Egyesült Államok és Fülöp-szigetek évente megrendezett, Balikatan (Vállvetve) fedőnevű közös hadgyakorlata. A manőverekben 11 500 amerikai és Fülöp-szigeteki katona vesz részt.

Benigno Aquino Fülöp-szigeteki elnök korábban arról beszélt, hogy Kína félelmeket kelt a világon a területi kérdésekben képviselt álláspontjával. Hozzátette, hogy a területi viták akár konfliktushoz is vezethetnek. Hung Lej kínai külügyi szóvivő szerint Aquino szavai alaptalanok, és felszólította a szigetországot, hogy tartsa tiszteletben Kína területi épségét.

Az ásványkincsekben potenciálisan gazdag tengeren évi 5 trillió dollár értékű árut szállítanak. Kína és a Fülöp-szigetek mellett Vietnam, Malajzia, Brunei, Japán és Tajvan tart igényt több vitatott szigetre, illetve vízterületre.

Forrás: kitekinto.hu / MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 912 612 megtekintés

Videó: 49 078 891 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7056540

Jelenleg az oldalon

4
Online

Interreg CE1013 REFREsh