Orosz kutatók egyedülálló technológiát fejlesztettek ki a tengerfenéken lévő szénhidrogén felderítése céljából. A Geonod társaság szakemberei, szkolkovói rezidensek állítják, hogy a szénhidrogén szárazföldi és tengeri szeizmológiai felderítésének ez a leghatékonyabb és gazdasági szempontból a legelőnyösebb módja.

A Geonod társaság a szénhidrogén-felderítés innovatív módszerét ajánlja, amelynek nincsen párja a világban – mondta az Oroszország Hangjának nyilatkozva a cég képviselője, Jevgenyij Boriszov.

„A mi technológiánk gyakorlatilag bármely viszonyok közt alkalmazható, még ott is, ahol a létező technológiák nem eléggé hatékonyak, ill. egyszerűen tehetetlenek vagy gazdaságilag célszerűtlenek. A mi technológiánk a tengeri mélység teljes skáláján alkalmazhatók: szeizmofelderítést végzünk szárazföldön is és olyan nagy tengeri mélységben is, amelyre a kitermelők fúrni képesek.”

Napjainkban a felderítés két hagyományos módszerrel folyik. Az első a „vontatott kasza” alkalmazásával történő szeizmofelderítés. Ez hajók által vontatott több kilométeres vezeték speciális műszerrel egybekötve. A vízben a hajóról a tengerfenék felé irányított és onnan visszaverődött jelt fogják. A másik technológia a „tengerfenéki kasza”. Ezeket a tengerfenékre helyezik el, majd méréseket végeznek. A szeizmofelderítés mindkét módszerének megvannak a hátrányai. Az első módszernél ilyen a mérési hiba, mivel nem csak a földből, hanem a vízrétegből jövő jeleket is rögzítik. A másik módszer pontosabb, de túl költséges és időigényes. A Geonod Razvedka technológiája mentes ezektől a hiányosságoktól, egyszerűbb, hathatósabb, megbízhatóbb: a berendezés meghibásodása nem haladja meg a 0,01%-t és lényegesen olcsóbb a hagyományos technológiáknál.

A Geonod Razvedka geofizikai komplexum önálló, felszínre feljövő tengerfenéki regisztrátorokból áll. Azonkívül hozzá tartozik a berendezés irányítórendszere is, amelyiket geológiai feladatok megoldására használnak, azonkívül könnyen szerelhető mechanizmusok a regisztráló állomások számára. Nem elhanyagolandó tényező, hogy a komplexumot bármely hajó, vagyis nemcsak tudományos kutatóhajó is kiszolgálhatja. Ennek köszönhetően a folyamat lényegesen olcsóbb és pénz is megtakarítható. Szkolkovóban tulajdonképpen „a szénhidrogén-felderítés új korszakát” nyitották meg – vélik a Geonod cég szakemberei.

Jelenleg az orosz innovációs központban immár több mint 500 rezidenst jegyeztek be öt különböző irányzatban: a számítástechnikai, a bio-orvostani, energiatechnikai, űrkutatási és magkutatási technológiák terén.

Forrás: ruvr.ru

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 842 054 megtekintés

Videó: 49 017 943 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7042956

Jelenleg az oldalon

6
Online

Interreg CE1013 REFREsh