Az AP Pentagon-beli források alapján azt írja, az USA mérlegeli rakéták Európába telepítését.

Az amerikai kormány egy sor agresszív válaszintézkedést mérlegel amiatt, hogy Oroszország állítólag megsértette a hidegháború idején megkötött egyik nukleáris megállapodásukat. Egyebek között azt mérlegeli, hogy rakétákat telepítsen az európai szárazföldre, amelyek megelőző csapást mérhetnének orosz fegyverekre - írta csütörtökön az AP amerikai hírügynökség Pentagon-tisztségviselők korábbi kongresszusi meghallgatására hivatkozva.

Az AP elismerte, hogy Washington ezzel kapcsolatban nem tett hivatalos bejelentést, csak utalások hangzottak el. A védelmi minisztérium elutasította, hogy a témában vezető védelmi illetékes megszólaljon. Joe Sowers alezredes, a védelmi tárca szóvivője mindössze annyit mondott a hírügynökségnek, hogy "minden lehetőséget mérlegelnek" annak biztosítására, hogy Oroszország "ne tegyen szert jelentős fölényre" a szerződés megsértése révén.

Washington a közepes hatótávolságú nukleáris rakéták (INF) Európából való kivonásáról 1987-ben megkötött szerződés megsértésével vádolja Moszkvát. Az orosz haderő ugyanis állítólag földről indítható, a szerződés által tiltott hatótávolságú "szárnyas rakéták" (manőverező robotrepülőgépek) repüléstesztjét végzi. Oroszország cáfolja a paktum megszegését, és azt állítja, hogy a rakétavédelem kiépítésével ilyet éppen az Egyesült Államok követ el.

Az AP szerint az amerikai kormány háromféleképpen válaszolhat a rakétaegyezmény megsértésére: védelmet épít ki a szerződésszegő rakétákkal szemben, "ellenerőt" állít fel egy megelőző támadáshoz, vagy "ellensúlyozza" a csapásmérő kapacitásokat, ami magában foglalja a nukleáris erő lehetséges alkalmazását is.

Az európai rakétatelepítésre vonatkozó állításait a hírügynökség Pentagon-tisztségviselők kongresszusi meghallgatásokon tett kijelentéseire alapozta. Robert Scher, Ashton Carter amerikai védelmi miniszter nukleáris ügyekben illetékes egyik munkatársa áprilisban azt mondta: az "ellenerő" azt jelentené, hogy Amerika megtámadhatná a szóban forgó orosz rakétákat. Brian McKeon, a minisztérium egy másik tisztségviselője decemberben arról beszélt, hogy ez a lehetőség magában foglalja a földi indítású szárnyas rakéták európai telepítését.

Scher arról is beszélt, hogy egy másik lehetőség "nem egyszerűen az lenne, hogy megtámadják" az ilyen orosz rakétákat, hanem annak a számba vétele, hogy az Egyesült Államok "miket fenyegethet még Oroszországban". Hans Kristensen, az Amerikai Tudósok Szövetségének nukleárisfegyver-szakértője szerint ez azt jelentheti, hogy az Egyesült Államoknak tovább kell fejlesztenie nukleáris és hagyományos erőinek azt a képességét, hogy más orosz katonai célpontokat is meg tudjon semmisíteni az INF-egyezményt állítólag megsértő rakétákon felül.

Az AP szerint Washington a nyilvánosság előtt egyelőre csak nógatja Moszkvát az INF-fel kapcsolatban, az Obama-kormányzat tisztségviselői egyelőre azt hangoztatják, hogy rá akarják venni Oroszországot a szerződés betartására. Az amerikai külügyminisztérium fő fegyverzet-ellenőrzési illetékese, Rose Gottemoeller viszont nemrég "nagyon aggasztónak nevezte" az állítólagos orosz szerződésszegést. Decemberben még az egyezmény halottnak nyilvánítása ellen érvelt, rámutatva arra, hogy azt Amerika szövetségesei nem támogatnák.

Forrás: hvg.hu / MTI Kattintson ide...