Oroszország kormánya utasításba adta a pénzügyminisztériumnak, gazdasági fejlesztési minisztériumnak, a föderációs vámhivatalnak, az energiaügyi minisztériumnak és a Rosszija Banknak, hogy kezdjék meg az előkészületeket az olaj és más természeti kincsek rubelben történő értékesítésére. Az átállást követően az exportra kerülő, Oroszországban kitermelt energiahordozókért csak rubelben lehet fizetni. A történtekről az Interfax hírügynökség számolt be, hozzátéve, hogy a kezdeményezés eredetileg a Szövetségi Versenyhivatal ajánlása volt.

A versenyhivatal szerint ez a lépés szükséges ahhoz, hogy a dollár monopolhelyzetét megdöntsék, ami a világgazdaságban mostanra komoly problémát jelent, és a korlátlanul, fedezet nélkül nyomtatott amerikai valuta monopolhelyzete a rubel versenyképességének elsődleges korlátozó tényezője. A hivatal szerint, ha az Oroszországban kitermelt természeti kincseknek csak 10%-át rubelben értékesítenék, az rákényszerítené a vevőket arra, hogy több mint 15 milliárd dollár értékben rubelt vegyenek, ami a központi bank beavatkozásával azonos hatékonyságú lépés lenne.

Oroszországban az utóbbi évek során aktív politikai vita zajlott arról, hogy a dollár használatával végleg fel kell hagyni. Az Állami Duma meghatározó politikusainak véleménye szerint az Eurázsiai Gazdasági Unió területének egészén be kell tiltani a dollár és euró használatát, hogy a világgazdaság ténylegesen is többpólusúvá váljon, és a dollár tartalékvaluta szerepe végleg megszűnjön. Oroszországban – kormánypolitikusok részéről – tavaly ősszel felmerült az a javaslat, miszerint az orosz tőzsdén minden orosz természeti kincs csak rubelben legyen értékesíthető. Ennek megfelelően az olaj árát nem dollárban, hanem rubelben fogják jegyezni, és az olajkereskedelem átállítását követően a földgázért is rubelben kell majd fizetni. Ennek egyenes következménye, hogy az Európai Unió a következő évek során szintén háttérbe kell szorítsa a dollár használatát, és Washington fennhatósága az Európai Unió felett gyengülni kezd.

Forrás: hidfo.ru

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 74 218 211 megtekintés

Videó: 47 350 971 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6760441

Jelenleg az oldalon

2
Online

Interreg CE1013 REFREsh