Magyarázatot követel az orosz védelmi minisztérium a Pentagontól Martin Dempsey tábornok, az amerikai vezérkari főnökök egyesített bizottsága elnökének állítólagos kijelentésére, amely szerint az Egyesült Államok robotrepülőgépeket és ballisztikus rakétákat telepítene Európába és Ázsiába, hogy szükség esetén megelőző csapásokat mérjen Oroszországra - jelentette be kedden Anatolij Antonov orosz védelmiminiszter-helyettes.

Az orosz védelmi minisztérium tudni szeretné, hogy mi a Pentagon hivatalos álláspontja Dempsey kijelentéséről. Az orosz tárca szerint az amerikai tábornok által - állítólag - felvázolt intézkedések azt jelentenék, hogy az Egyesült Államok kihátrál a közepes hatótávolságú nukleáris rakéták Európából való kivonásáról szóló, 1987-ben megkötött szerződésből (INF) - mondta az orosz miniszterhelyettes.

Az amerikai közepes és rövid hatótávolságú rakéták visszatelepítése Európába és más olyan térségekbe, ahol azok közvetlen veszélyt jelentenének Oroszországra, "negatív hatást gyakorolna a globális biztonságra és stabilitásra" - mondta Antonov.

Emlékeztetett, hogy Oroszország nem egyszer kinyilvánította, kitart az INF-szerződés mellett. "Megerősítjük, hogy ma is készek vagyunk a szerződés betartásában felmerülő problémák szakmai megvitatására". Hangsúlyozta, hogy szakértőknek a konkrét tényeket kell megtárgyalniuk, nem pedig a szerződésbe foglaltak "feltételezett megsértését".

Az AP amerikai hírügynökség Pentagon-tisztségviselők kongresszusi meghallgatására hivatkozva korábban azt írta: az amerikai kormány egy sor válaszintézkedést mérlegel amiatt, hogy Oroszország megsértette a hidegháború idején megkötött egyik nukleáris megállapodásukat. Az orosz hadsereg ugyanis állítólag földről indítható, a szerződés által tiltott hatótávolságú manőverező robotrepülőgépek repüléstesztjét végzi. Oroszország cáfolja a szerződés megszegését, és azt állítja, hogy a rakétavédelem tervezett kiépítésével ezt éppen az Egyesült Államok követi el. Egyebek között azt mérlegeli, hogy rakétákat telepítsen az európai szárazföldre, amelyekkel megelőző csapást mérhetnének orosz fegyverekre.

Az AP ugyanakkor elismerte, hogy Washington ezzel kapcsolatban nem tett hivatalos bejelentést, csak utalások hangzottak el.

Forrás: atv.hu / MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

Zanzibar Guru

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Látogatók

Összesen4145713

Jelenleg az oldalon

9
Online