A német kormány hadihajókat és egy új légvédelmi rendszert vásárol a hadsereg (Bundeswehr) részére csaknem 8 milliárd euróért - jelentette be kedden a Bundeswehr főfelügyelője.

Volker Wieker tábornok közleménye szerint a német hadseregnél a Patriot lég- és rakétavédelmi rendszert a német-olasz-amerikai fejlesztésű MEADS (Medium Extended Air Defense System, azaz közepes hatótávolságú kiterjesztett légvédelmi rendszer) váltja fel, amely légitámadások és taktikai ballisztikus rakétával mért csapások elhárítására alkalmas. A rendszer telepítését 2025-ben kezdik meg a tervek szerint.

Az ARD közszolgálati televízió szerint a MEADS mellett az a legfőbb érv, hogy beszerzésével a Bundeswehrhez kerülnének a rendszert vezérlő szoftverek jogai.

A MEADS kifejlesztésére eddig 4 milliárd eurót fordítottak, ebből 1 milliárd eurót Németország biztosított. A rendszer megvásárlására további 4 milliárd eurót fordítanak a védelmi minisztérium terve szerint.

A másik fejlesztési program négy hadihajó vásárlásáról szól, 3,9 milliárd euró értékben. A Bundeswehr olyan hajókkal kívánja bővíteni flottáját, amelyek légi-, és a vízfelszínről érkező támadások elhárítása mellett tengeralattjárók elleni hadviselésre, valamint szárazföldi műveletek vezénylésére - bevetésirányításra - is alkalmasak. Az úgynevezett többcélú hadihajók beszerzésére európai tendert írnak ki, az első hajót 2021-ben kellene leszállítania a nyertesnek.

A lég- és rakétavédelmi rendszer cseréje és a négy új hadihajó beszerzése az első jelentős fejlesztés, amelyet Ursula von der Leyen védelmi miniszter irányításával indítottak el. A parlamenti ellenzéki pártok bírálták, hogy a MEADS beszerzéséről pályáztatás nélkül döntöttek.

A Bundeswehr felszereléséről az utóbbi években számos hiányosság derült ki. Például az idén áprilisban a védelmi minisztérium arról határozott, hogy leselejtezik a német katonák első számú fegyverét, a G36 gépkarabélyt - amelyből csaknem 170 ezer darab van a Bundeswehrnél -, mert vizsgálatok megállapították, hogy találati pontossága nagy hőterhelés esetén nem megfelelő, vagyis félrehord, amikor a csöve erősen felmelegszik.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 72 293 097 megtekintés

Videó: 45 392 497 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6367010

Jelenleg az oldalon

4
Online

Interreg CE1013 REFREsh