A német kereszténydemokrata párt kongresszusán jóváhagyták azt a javaslatot, amely lehetővé tenné az eurózóna tagországok számára a kilépést a monetáris unióból. Bár a német politikai vezetés ádázan tiltakozik a "gyanúsítás" ellen, hogy Berlinben már a görögök távozásának forgatókönyvén dolgoznak, a CDU hétfői kongresszusán elfogadott javaslattal mégsem zárható ki ez a lehetőség.

A német pénzügyminiszter, Wolfgang Schäuble szerint senkit nem lehet kirakni az eurózónából, ahogy akarata ellenére benntartani sem, a görögöknek adott ultimátum azonban nem ad választási lehetőséget. Az új görög kormány jelezte, hogy fenntartásai vannak az október 26-iki EU-csúcson elért megállapodással kapcsolatban, a németek viszont hallani sem akarnak annak újratárgyalásáról. Ha a görögök nem hajtják végre 100 százalékban a rájuk kirótt feladatokat, könnyen lehet, hogy nem kapnak egy centet sem, és akkor nem marad más választásuk, mint eldobni az eurót.

A németek ráadásul amellett kardoskodnak, hogy az EU-egyezmények gyors és radikális változtatásával automatikus büntetéseket róhassanak ki a felelőtlenül gazdálkodó tagországokra. A várhatóan gyengén teljesítő peremországok jövő évi költségvetési tervei már most borulni látszanak, így a PIIGS-országok akár komoly szankciók elé nézhetnek, ami tovább ronja kilábalási esélyeiket.

Forrás: ecoline.hu

Tafedim tea

Zanzibar Guru

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Látogatók

Összesen4322953

Jelenleg az oldalon

15
Online