Ezernél is többen életüket veszthetik idén az Egyesült Államokban rendőri intézkedés következtében, ha a rendőri fegyverhasználat vagy egyéb intézkedések okozta halálesetek száma a jelenlegi ütemben növekszik – írta szerdai feltáró riportjában a The Guardian.

A vezető brit baloldali napilap netes kiadásán megjelent írás szerint a lap vizsgálata kimutatta, hogy 2015 első felében naponta átlagosan hárman – június végéig összesen 547-en – haltak meg rendőri intézkedés következtében. Közülük 478-at a rendőrök agyonlőttek, a többiekkel rendőrségi elektromos sokkoló végzett vagy rendőrautó gázolta őket halálra, illetve őrizetbe vételük közben, a rendőrökkel kirobbant összetűzésekben haltak meg.

A The Guardian vizsgálatából az is kitűnik, hogy a fekete közösség tagjai – a lakosságon belüli számarányukhoz mérve – kétszer olyan gyakran veszítik életüket rendőri intézkedés közben, mint a fehérek, illetve a latin-amerikai hátterű lakosság tagjai.

A kimutatás szerint idei év első felében rendőrök által megölt 547 amerikai 49,7 százaléka volt fehér, 28,3 százaléka fekete, 15,5 százaléka pedig spanyol ajkú latin-amerikai, miközben az amerikai lakosságon belül a fehérek aránya 62,6 százalék, a feketéké 13,2, a latin-amerikai hátterűeké 17,1 százalék.

Forrás: globoport.hu / MTI Kattintson ide...

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 74 806 914 megtekintés

Videó: 47 970 063 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6887701

Jelenleg az oldalon

2
Online

Interreg CE1013 REFREsh