Jimmy Carter, volt amerikai elnök szerint Barack Obama külpolitikájának minimális eredményei voltak eddig, viszont Washington láthatóan elveszíti globális befolyását, és egyes térségi szövetségesei “új partnerek után nézhetnek”.

Carter az Obama-adminisztráció külpolitikája kapcsán meghatározónak a más nagyhatalmakkal (Kína, Oroszország) fennálló viszony tovább romlását nevezte, valamint a térségi szövetségesek elveszítését. A volt elnök szerint Szaúd-Arábia tartósan az Egyesült Államok ellen fordulhat, a közel-keleti királysággal ugyanis egyre nehezebb közös nevezőre jutni, és az utóbbi egy évben már nyílt érdekellentétek kerültek felszínre. Szaúd-Arábia azonban csak az első eset, mert – Carter szerint – amint egy térségi szövetségest elveszítenek, mások is követni fogják a példát. Mindez nem csak a világ más országaiban, de az amerikai politikában is Obama alkalmatlanságát bizonyítja.

Carter felhívta a figyelmet arra, hogy az Egyesült Államok globális megítélése ma nagyságrendekkel rosszabb, mint 6-7 évvel ezelőtt. Washington politikáját már nem tekintik példaképnek a szövetséges országok vezetői sem, az amerikai politika számos országban véglegesen elveszítette tekintélyét, miközben a jelenlegi amerikai kormány minden jelentős külpolitikai eredményt elveszít, amit elődjei elértek.

Carter azonban nem egy a kritikai fősodorral szemben álló véleményt képvisel, az Obama külpolitikája által okozott maradandó károkra egyre többen hívják fel a figyelmet. A Fox News és a Washington Post publicistái mostanra nyíltan beszélnek arról, hogy az amerikai érdekképviselet a Közel-Keleten egyre több akadállyal kell szembenézzen. Charles Lane, a Washington Post szerkesztője és vezető publicistája szerint az Obama-adminisztráció minden, a korábbi kormányok által elért eredményt elveszít a Közel-Keleten. Lane felhívta a figyelmet arra, hogy Szaúd-Arábia, ami eddig Washington Közel-Kelet-politikájának kulcsszereplője volt, mostanra Oroszországgal kezdett szorosabb kapcsolatokat kiépíteni, ami sokkhatásként érte az amerikai vezetőket.

“Szövetségesek voltunk a szaúdiakkal, mióta Roosevelt a ’30-as években megállapodott velük. Mostanra érzik, hogy az Egyesült Államok hanyatló pályára állt, és szorosabbra fűzi kapcsolatait Iránnal. Mindez egyenesen az oroszok karjaiba löki őket, és mindent elárul arról, jelenleg hol is tartunk.”

Szaúd-Arábia és az Egyesült Államok közt az elmúlt egy év során több ponton is nyílt érdekellentét bontakozott ki. Barack Obama az ukrán konfliktus berobbanásakor Rijádba látogatott, ahol megállapodott a – mostanra halott – szaúdi uralkodóval az olajárak leütéséről, hogy ezzel csapást mérjenek Oroszország állami költségvetésére. A szaúdi elit egy része azonban nem nézte jó szemmel mindezt, ők inkább az olajárak szinten tartásában voltak érdekeltek. A volt szaúdi uralkodó mostanra halott, Washington vereséget szenvedett az olajpiacon lezajlott villámháborúban, Szaúd-Arábia pedig megállapodások sorozatát írta alá Moszkvával. Mire a fősodor felismerte a kialakult helyzetet, Washington térségi befolyásának jelentős részét elveszítette, ami a Közel-Kelet erőviszonyait alapjaiban fogja átrendezni.

Forrás: hidfo.ru

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 74 806 150 megtekintés

Videó: 47 969 526 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6887659

Jelenleg az oldalon

1
Online

Interreg CE1013 REFREsh