Baranya megye 6 kistérségében (Komló, Sellye, Szentlőrinc, Pécs, Sásd, Szigetvár) narancs riasztás, 3 kistérségben (Pécsvárad, Mohács, Siklós) sárga riasztás van érvényben. Éjszaka a hőmérséklet 0 C fok alá süllyed, továbbra is intenzív hóesés, a hajnali órákban -5 C fok körüli érték várható.

A holnapi napra az OMSZ Baranya megyére 2. fokú (narancs) figyelmezető előrejelzést adott, amely alapján a széllökések elérhetik a 70 km/h-ás sebességet, és a viharos szél hatására erős hófúvásra számíthatunk. A csapadék az elkövetkező 2 napban folyamatosan várható. A szél szombaton mérséklődhet.

Baranya megyében elzárt település nincs. A 6-os út Pécs, és Szigetvár között nehezen járható a hóátfúvások, valamint elakadt járművek miatt.

A Biokom tájékoztatása szerint, Pécsett a Kémesi út le van zárva. A városban a többi út járható, a Mecsekoldal nehezebben. 10 munkagép dolgozik, az utakat folyamatosan takarítják.

A hólánc használata egy útszakaszon sincs elrendelve.

A határátkelőknél a forgalom a havazás miatt lassú, hólánc használata nincs elrendelve egyik irányban sem. A horvátországi Katasztrófavédelem tájékoztatása szerint a horvát oldalon az utak járhatóak, folyamatosan tisztítják, de az erős szél miatt hóátfúvásokra kell számítani, a látótávolság alacsony.

Baranya megyében a rendkívüli időjárással kapcsolatban 47 eseményhez vonultak tűzoltók. A jelzések közúti baleset, kamionok okozta forgalmi akadályok, kidőlt fák, valamint megrongálódott háztetők, hirdetőtáblák miatt érkeztek.

Madách, és Vadász utca körzetében áramkimaradás van, ami 350 fogyasztót érint. Az áramszolgáltató tájékoztatása szerint a fogyasztók átkötése folyamatosan zajlik, éjszakára áram nélkül nem marad senki.

A közúti tömegközlekedésben az útviszonyokra tekintettel elakadások várhatóak. Pécsett a 35-ös busz Dömör kapuig, 36, 37-es a Bálicsi útig közlekedik. A 43-as busz közlekedése a Palahegy utcát követően bizonytalan. A többi vonalon - a fennakadások ellenére - a járatok végig haladnak.

A MÁV tájékoztatása szerint, Baranya megyében a vonatok közlekednek, a váltóállítás miatt 20-30 perces késésre számítani kell.

Az erős szél miatt folyamatosan ellenőrizzék a gáz-, és fűtőkészülékeket, az esetleges égéstermék visszaáramlások, és gázmérgezések elkerülésére.

Kérünk mindenkit, hogy a bizonytalan és kiszámíthatatlan közlekedési viszonyokra tekintettel, ha tehetik, ne induljanak útnak!

Ha mindenképpen szükséges, kérjük, hogy továbbra is csak rendkívül indokolt esetben, tájékozódás és felkészülést követően induljanak útnak. Készüljenek fel forgalmi akadály miatti, esetleges hosszabb várakozásra. Téli gumi nélkül nem javasoljuk a közlekedést!

Kérjük a lakosságot, hogy a hőmérséklet fagypont alá süllyedése miatt fokozott figyelemmel legyenek egymásra a kihűlés, megfagyás elkerülése érdekében.

Frissítés: 09:00

Baranya megye 6 kistérségében továbbra is narancs riasztás van érvényben. A hőmérséklet napközben 0 Celsius körül alakul.

A megyében továbbra is intenzíven havazik, a hó vastagsága 3 és 10 cm között van, így nem is a hó nagysága, hanem a szél okozta hófúvások okoznak problémát.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint a viharos északnyugati szél a Dunántúlon csak a délután második felétől kezd jelentősen mérséklődni. A legerősebb széllökések általában 60-90 km/h között várhatók. Késő délutántól várhatóan mindenütt megszűnik a csapadék.

A kritikus időjárási helyzet, és a bizonytalan útviszonyok miatt mindenkit arra kérünk, hogy ma ne induljon útnak, halassza holnapra, vagy vasárnapra az utazást.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. munkagépei folyamatosan takarítják az utakat, de a viharos erővel fújó szél percek alatt visszahordja a havat a burkoltra. Az autópálya, a gyorsforgalmi-, fő és a mellékutak havasak, jegesek, sokfelé nagyon nehezen járhatók. Baranya megyében elzárt település nincs.

A Biokom tájékoztatása szerint, a Kénes út le van zárva. A városban a többi út járható, a Mecsek oldal nehezebben. 10 munkagép folyamatosan dolgozik, de az erős hófúvások miatt az utakon a csapadék rövid időn belül akadályt képez.

A hólánc használata egy útszakaszon sincs elrendelve.

A határátkelőknél a forgalom a havazás miatt lassú, hólánc használata nincs elrendelve egyik irányban sem. A horvátországi Katasztrófavédelem tájékoztatása szerint a horvát oldalon az utak járhatóak, folyamatosan tisztítják, de az erős szél miatt hóátfúvásokra kell számítani, a látótávolság alacsony.

Baranya megyében a rendkívüli időjárással kapcsolatban a mai napon eddig 11 eseményhez vonultak tűzoltók. Árokba sodródott, illetve elakadt gépjárművek miatt érkezett jelzés az Igazgatóságra.

A Tüke Busz Zrt. tájékoztatása szerint, az időjárási helyzet miatt a 35-ös vonalon továbbra is csak a Dömörkapuig, a 36-os és a 37-es vonalon pedig az Angster János úti megállóig közlekednek a járatok. A 40-es vonalon a teljes vonalon közlekednek az autóbuszok. A Klimó utcában megszűnt a közlekedési akadály, így az érintett (30, 32, 34, 35, 36-os) járatok újra közlekednek az említett szakaszon. A Kénes út lezárásra került.

A Pannon Volán Zrt. tájékoztatása szerint a távolsági buszok a mai napon menetrend szerint elindulnak. Az útviszonyok miatt azonban jelentős késésre lehet számítani.

A MÁV Zrt. tájékoztatása szerint, Baranya megyében a vonatközlekedésben nincs fennakadás, 5-6 perc késéssel közlekednek, ezért javasoljuk, hogy a mindenképpen utazni szándékozók a vasúti közlekedést vegyék igénybe. Somogy és Zala megye irányába történő utazás esetén 30 perces, vagy nagyobb késésekre lehet számítani.

Az áramszolgáltató tájékoztatása szerint Pécsváradon - a trafó meghibásodása miatt - 159 fogyasztó van áramellátás nélkül. A szolgáltató a hiba elhárítását megkezdte.

Forrás: Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 064 417 megtekintés

Videó: 48 286 891 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6919492

Jelenleg az oldalon

3
Online

Interreg CE1013 REFREsh