John Kerry amerikai külügyminiszter nem ért egyet a vezérkari főnökök egyesített bizottságának elnöki posztjára jelölt Joseph Dunford tábornoknak azon kijelentésével, miszerint Oroszország egzisztenciális fenyegetést jelentene az Egyesült Államokra nézve - közölte pénteken a washingtoni külügyi tárca szóvivője.

"A külügyminiszter őszintén szólva nem ért egyet azzal a helyzetértékeléssel, hogy Oroszország vagy Kína egzisztenciális fenyegetést jelentene az Egyesült Államokra" - jelentette ki sajtótájékoztatóján Mark Toner.

Dunford, az amerikai tengerészgyalogság főparancsnoka az előző napon a szenátus fegyveres erők bizottsága előtti meghallgatásán azt mondta, hogy Oroszország atomfegyvereivel egzisztenciális veszélyt jelenthet az Egyesült Államokra nézve, Moszkva magatartása pedig nyugtalanító. A szenátorok kérdéseire válaszolva a tábornok azt is leszögezte, hogy Oroszország után Kínát tartja a második legsúlyosabb fenyegetésnek Amerikára nézve, mivel Peking katonai képességei gyors ütemben gyarapodnak, miközben a két ország érdekeiben eltérések vannak.

A külügyi szóvivő úgy fogalmazott: Peking és Moszkva olyan nagyhatalmak, amelyekkel a nézeteltéréseken túl az Egyesült Államok számos kérdésben együttműködik. "Természetesen vannak nézeteltéréseink Oroszországgal és (kelet-európai) tevékenységeivel kapcsolatban, de ezt nem tartjuk egzisztenciális fenyegetésnek" - közölte Toner.

Egyúttal leszögezte, hogy John Kerry az Iszlám Állam közel-keleti dzsihadista szervezet és az ahhoz hasonló csoportok megerősödését viszont egzisztenciális fenyegetésnek tartja.

Az előző nap Josh Earnest, a Fehér Ház szóvivője is igyekezett kicsinyíteni Dunford nyilatkozatának súlyát. Úgy fogalmazott: a vezérkari főnökök egyesített bizottságának elnöki posztjára Barack Obama elnök által jelölt tábornok szavai "saját elképzeléseit tükrözik és nem feltétlenül (…) az elnök nemzetbiztonsági stábjának konszenzusos helyzetértékelését".

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 74 810 123 megtekintés

Videó: 47 974 544 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6888074

Jelenleg az oldalon

4
Online

Interreg CE1013 REFREsh