Peking kész az Egyesült Államokkal és az érintett felekkel együttműködni annak érdekében, hogy az Irán és a nagyhatalmak között létrejött nukleáris megállapodást végrehajtsák - erről Hszi Csin-ping kínai államelnök biztosította Barack Obama amerikai elnököt keddi telefonbeszélgetésük során.

A kínai külügyminisztérium tájékoztatása szerint Hszi úgy vélte, az egyezség azt a pozitív üzenetet küldi a világnak, hogy a vitákat meg lehet oldani tárgyalásokkal. Kína és az Egyesült Államok a folyamatban szorosan együttműködött, ami kettejük kapcsolatának is jót tett - fogalmazott a kínai elnök. Megjegyezte, mindez jele volt annak, hogy a két ország elkötelezett a nagyhatalmak közti kapcsolatok új modelljének kialakítására.

Kína építő jellegű együttműködésre törekszik valamennyi érintett országgal az átfogó atom-megállapodás és az ENSZ BT határozatának végrehajtása érdekében - szögezte le Hszi.

Peking és Teherán hagyományosan közeli diplomáciai, gazdasági és kereskedelmi kapcsolatokat ápol, s Kína mindig is a párbeszéd, a diplomáciai megoldások mellett szállt síkra az iráni atomprogrammal kapcsolatos konfliktusban, ellenezve mindennemű szankciót. Hírek szerint Vang Ji kínai külügyminiszter aktívan igyekezett Washingtont és Teheránt rábírni a megegyezésre. Peking kulcsszerepét végül - a keddi közlemény szerint - Obama is elismerően méltatta.

Obama és Hszi megbeszéléséről a kínai állami média nem árult el sok részletet, de azt még közölték, hogy a kínai elnök a jelenlegi kétoldalú kapcsolatokat jónak értékelte, Obama pedig biztosította arról, hogy ő és az amerikaiak várakozással tekintenek a kínai elnök szeptemberre tervezett washingtoni látogatása elé, amely reményei szerint gyümölcsöző lesz.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 74 805 754 megtekintés

Videó: 47 968 886 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6887588

Jelenleg az oldalon

3
Online

Interreg CE1013 REFREsh