Az Egyesült Államok stratégiai fegyverként használja a dzsihádizmust, és terrorista csoportok irányításával akarja visszaszerezni az ellenőrzést Közép-Ázsia felett.

A spanyol Publico magazin politikai elemzője, Nazanin Armanyan szerint Washington nem csak eszközként használja a dzsihádizmust, de szándékosan provokál vallási ellentéteket, és etnikai feszültségszítást folytat Oroszország és Kína határai mentén. Armanyan szerint Washington a rivális nagyhatalmak háttérbázisának tartja a közép-ázsiai országokat, így megpróbál ott kaotikus viszonyokat kialakítani.

“A vallási fundamentalizmus a Kaukázusban, a Közel-Keleten, Közép-Ázsiában és az Indiai-óceán térségében az amerikai stratégák fegyverévé vált.”

A politológus szerint Washington célzottan támogatja a terrorizmust, extrémizmust és szeparatizmust a rivális hatalmak hátországában és határvidékein, kihasználja az etnikai és törzsi alapokon nyugvó autokratikus rezsimek gyengeségeit, emiatt mostanra Afganisztán 35 provinciájából 25-öt az Iszlám Állam irányít. Utóbbi adatot Vlagyimir Putyin orosz államfő is elismerte.

Armanyan szerint az Iszlám Állam nevű terrorszervezet a NATO stratégiájának részét képezi; a nyugati katonai szövetség eszköze, amivel destabilizálja, majd ellenőrzés alá akarja vonni Közép-Ázsiát. A politikai elemző kifejtette, hogy Washington az “irányított káosz” stratégiájával próbálja bevonni Oroszországot egy újabb nagy háborúba. Ennek részeként fegyveres konfliktusokat gerjeszt Kelet-Európában, a Kaukázusban és Közép-Ázsiában, amivel arra kényszeríti az orosz fegyveres erőket, hogy beavatkozzanak. Emellett fokozza a feszültséget Irán környékén, és fokozott nyomást helyez Indiára, ami a BRICS tagállama.

Armanyan szerint, ha az érintett országok nem tudják megakadályozni az amerikai felforgatást, annak következménye egy kiterjedt háború lehet, amiben Oroszország és Kína is érintetté válik.

Forrás: hidfo.ru / sputniknews.com Kattintson ide... Kattintson ide...

Interreg CE1013 REFREsh

Tafedim tea

Zanzibar Guru

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Látogatók

Összesen4890036

Jelenleg az oldalon

10
Online