Befejeződtek az orosz-francia egyeztetések a francia Mistral helikopterhordozók sorsáról, eldöntötték, hogy Párizs milyen ütemezéssel és mekkora összeget fizet vissza Moszkvának a szállítás elmaradása miatt, és az eladásról kötött szerződést már a közeljövőben hivatalosan felbontják - közölte a RIA Novosztyi orosz hírügynökséggel Vlagyimir Kozsin, az orosz elnök haditechnikai együttműködésért felelős tanácsadója.

"A tárgyalások már befejeződtek, mindent meghatároztak, a határidőket és az összegeket is. Remélem, hogy a közeljövőben aláírják a megállapodást a szerződés felbontásáról, és akkor közlik, hogy mekkora összeget fog fizetni nekünk Franciaország" - mondta Kozsin.

Korábban Jean-Yves Le Drian francia védelmi miniszter azt mondta, hogy a francia kormány már döntött arról, nem szállítják le a Mistralokat Moszkvának, és tisztában van azzal, hogy az ország mintegy 1,2 milliárd eurót veszít ezzel.

A Kommerszant című moszkvai lap azt írta pénteken több, meg nem nevezett forrásra hivatkozva, hogy 1,16 milliárdos összeg visszafizetéséről született döntés, és a megállapodást augusztus elején írják alá.

Oroszország még 2011-ben írt alá megállapodást Párizzsal a két Mistral hadihajó megrendeléséről. A Vlagyivosztok névre keresztelt első hajó leszállítása 2014 októberében lett volna esedékes. Moszkvának az ukrán válságban játszott szerepe miatt kialakult feszültségek okán és amerikai, valamint brit diplomáciai nyomásra Franciaország tavaly szeptemberben felfüggesztette az átadást. Hasonlóképpen történt a másik, Szevasztopol névre keresztelt hadihajóval, amelyet eredetileg az idén, az év második felében adtak volna át Moszkvának.

Oroszország 1,2 milliárd eurónak (mintegy 361 milliárd forint) megfelelő összeget fizetett ki előre a Mistralokért Franciaországnak.

Forrás: kitekinto.hu / MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 072 276 megtekintés

Videó: 48 300 613 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6920762

Jelenleg az oldalon

8
Online

Interreg CE1013 REFREsh