A fokozódó ellentétek és az amerikai drónok jelenléte miatt tartanak újabb gyakorlatokat, de Tajvan is aggódhat.

A CCTV beszámolója szerint a kínai haditengerészet újabb átfogó gyakorlatokba kezd, dacára annak, hogy csak májusban ért véget a közös kínai-orosz demonstráció, amelynek során a két flotta egységei a Földközi-tenger térségében hajtottak végre bizonyos mozdulatokat, mégpedig a "stabilitás megőrzése" érdekében. Most a Dél-kínai-tengeren kerül sor az újabb erőfitogtatásra, amely immár a partraszálló műveletekre helyezi a hangsúlyt.

Egy gyakorlatról számos videó is megjelent a világhálón, ezekben pedig közelebbről is szemügyre vehettük az akcióban résztvevő nagyobb kínai egységeket. Kiemelendő ezek közül a szovjet tervezésű, ám az ukránok által legyártott légpárnás csapatszállító, a Zubr, valamint a Type 071 LPD által kibocsátott, hazai gyártású Type 726 Yuyi, amelyek a hagyományos partraszálló egységekkel ellentétben a világ partjainak mintegy 70 százalékát megfelelő módon elérhetik és használhatják. A Zubr a maga 40 csomós sebességével, csaknem 500 km-es hatótávolságával, valamint 400 tonnás súlyával akár három ZTZ-96 tankot, illetve egy teljes századnyi gyalogságot célba juttathat, gépágyúkkal és rakétarendszerrel védve magát. Kína két ilyen hajóval rendelkezik, ám két további példány van még készülőben.

A gyakorlat során ZTD-05 típusú kétéltű tankokat is bevetettek, ezek 20 csomós sebességgel szelték a habokat, de nem hiányoztak innen a ZDB-05 kétéltű páncélozott csapatszállítók sem, míg a szintén a Type 071 LPD-ről érkező Z-8 szállító helikopterek tengerészgyalogságot juttattak a képzelt ellenséges állások mögé. A következő szakaszban már a légierő, valamint a hadsereg fokozott jelenléte kerül előtérbe, amely egyrészt a légtér uralmának biztosítása, valamint a kellő ütőerő gyors előremozgatása szempontjából fontos.

A kínai fél az amerikai drónok állandó jelenléte, a kémrepülések miatt érzi kényelmetlenül magát, a nagyszabású gyakorlat valószínűleg ennek eredménye, de ennél direktebb utalás, hogy a tajvani elnöki hivatal elleni támadást is szimulálták. A kínai hadsereg hivatalos lapja csak annyit közölt, hogy a katonák az északi Belső-Mongólia Autonóm Tartományban folytatott művelet során a városi környezetben zajló harcokat gyakorolták. A kínai állami televízió manőverekről szóló beszámolójában az volt látható, amint katonák nyomulnak előre egy piros-fehér épület felé, amely rendkívül hasonlít az 1910-es években épült tajpeji elnök hivatalra.

A gyakorlat híre heves tiltakozást váltott ki Tajvanon, sokan attól tartanak, hogy Kína a de facto önálló államként működő szigetország elfoglalására készül. A tajpeji hatóságok elítélték a történteket, mondván, hogy a hadgyakorlat káros hatással van a két ország kapcsolatára. Politikai szakértők szerint a kínai kormány a lépéssel a tajvani szavazókat próbálja befolyásolni a jövő januári elnökválasztás előtt, és üzenetet akar küldeni a legfőbb tajvani ellenzéki erőnek, a Demokratikus Haladó Pártnak (DPP). A Peking-barátnak éppen nem nevezhető párt jelöltje a legfrissebb közvélemény-kutatások szerint népszerűbb riválisainál.

Videó a gyakorlatról: Kattintson ide...

Forrás: sg.hu

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 76 865 170 megtekintés

Videó: 49 917 727 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7140398

Jelenleg az oldalon

5
Online

Interreg CE1013 REFREsh