Az atomfegyvermentes világ megteremtésének útjában a világ legnagyobb hagyományos fegyverkészletével is rendelkező Egyesült Államok leküzdhetetlen akadályt jelent - vélekedett Mihail Gorbacsov a Der Spiegel német lap legújabb számának adott interjújában.

A Szovjetunió volt elnöke a Hirosima elleni atomtámadás hetvenedik évfordulója alkalmából adott interjújában arról beszélt, hogy jelen pillanatban, amikor az Egyesült Államok a világ egyetlen szuperhatalma, nehéz elképzelni egy atomfegyverektől mentes világot.

A nyolcvannégy esztendős nyugalmazott politikus leszögezte: nehéz korlátozni a nukleáris fegyverek terjedését mindaddig, amíg létezik a hatalmas amerikai és orosz atomarzenál.

Kifejtette: ha öt vagy tíz országnak megengedjük, hogy atomfegyverrel rendelkezzék, akkor milyen alapon nem engednénk meg húsznak vagy harmincnak? A volt szovjet elnök szerint világos a választási lehetőség: vagy haladunk az atomfegyverektől megszabadított világ felé, vagy hagyjuk, hogy a nukleáris fegyverek fokozatosan elterjedjenek az egész világon.

Gorbacsov ugyanakkor figyelmeztetett: aligha lehet atomfegyvermentes világot teremteni, ha egyetlen ország olyan mennyiségű hagyományos fegyverkészletet halmoz fel, mint az összes többi együttvéve. Egy ilyen ország teljes katonai fölénnyel fog rendelkezni, ha megsemmisítik a nukleáris fegyvereket - tette hozzá, nem tagadva, hogy az Egyesült Államokra utal, amely szerinte leküzdhetetlen akadályt jelent az atomfegyvermentes világ megteremtésének az útjában.

Gorbacsov e gondolatmenetéből vezette le következtetését: a demilitarizálás kérdését ismét a világpolitika napirendjére kell tűzni. Szerinte csökkenteni kell a katonai kiadásokat, be kell tiltani a fegyverek új típusainak kifejlesztését, akárcsak a világűr katonai célokra való felhasználását. Ha mindez nem valósul meg, az atomfegyvermentes világról csak meddő vitát lehet folytatni. A világ pedig kevéssé lesz biztonságban, ingatagabb és kiszámíthatatlan lesz. Ennek mindenki vesztese lesz, még az is, aki uralná akarná a világot - mondta az interjúalany.

Felhívta ugyanakkor a figyelmet arra a nem túl biztató jelenlegi helyzetre, amelyben az ukrajnai orosz beavatkozás miatt rendkívüli módon kiéleződtek az ellentétek Moszkva és Washington között. Emlékeztetett arra, hogy ezen a héten orosz tisztségviselők azt javasolták, állítsanak fel nemzetközi katonai törvényszéket a hetven évvel ezelőtti amerikai háborús bűnök kivizsgálására, az atomfegyver japáni bevetésére utalva.

Gorbacsov utalt arra az időszakra, amikor a Szovjetunió élén állt. A két nagyhatalom között egykor megindult nukleáris leszerelési tárgyalásokat azóta "jegelték", az oly nehezen felépített bizalmi tőke is elfogyott - mondta Gorbacsov, aki szerint most - részben az amerikai hajthatatlanság miatt - egy újabb fegyverkezési hajsza kezdetének vagyunk tanúi - mondta.

A volt szovjet elnök ugyanakkor saját múltbeli tapasztalata alapján lát okot némi derűlátásra. A nyolcvanas évek közepén nem sokan hitték volna, hogy az atomkatasztrófa felé robogó vonatot meg lehet egyáltalán állítani. Hiszen akkor közép-hatótávolságú rakéták százai voltak Európában. A bajt mégis sikerült rövid időn belül elkerülhetővé tenni - fűzte hozzá. "Büszkék lehetünk erre" - mondta a Der Spiegelnek adott interjújában Mihail Gorbacsov.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 76 687 332 megtekintés

Videó: 49 755 994 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7129355

Jelenleg az oldalon

13
Online

Interreg CE1013 REFREsh