Tiltakoznak a francia gazdák az ellen, hogy miközben saját termékeiket nem tudják eladni az oroszellenes szankciók miatt, Franciaország tovább folytatja az olcsóbb termékek importját Kelet-Európából.

Több száz traktor blokkolja a Lidl beszállítói raktárainak bejáratát Cambrai területén, és követelik, hogy az áruházláncok azonnal állítsák le a külföldi termékek behozatalát. A gazdák más városok közelében és határ közeli autóutakon is égő traktorgumikból álló úttorlaszokat emeltek, hogy megakadályozzák az áruházlánc logisztikájának működését.

Franciaországban rohamosan esik a sertés- és marhahús ára, emellett drasztikusan csökkent a tej felvásárlói ára is, emiatt a gazdák tömegesen csődbe mennek, mert nem tudják tartani a versenyt a Kelet-Európából érkező olcsóbb termékekkel szemben. A felvásárlási árak a termelői költségek alá csökkentek, mióta az Európai Unió szankciókat hozott Oroszország ellen, és Moszkva válaszul behozatali tilalmat vetett ki több európai ország egyes termékcsoportjaival szemben. A kelet-európai országok termékei most bent rekednek a közös piacon, és a nyugat-európai országokban válságba jutott az élelmiszeripar.

A kormány ugyan bejelentette, hogy több mint 600 millió eurót költ a gazdák kárenyhítésére, a termelők szerint azonban ennek sokszorosára lenne szükség, hogy ne jelentsenek még idén csődöt.

A tüntetők ultimátumot adtak kormánynak, miszerint vagy hosszú távú megoldást találnak a problémára (ez alatt az olcsóbb külföldi termékekkel szemben behozatali tilalmat kell érteni), vagy újabb útzárakat fognak felállítani több nagyváros közti logisztikai csomópontokon, hogy ellehetetlenítsék a külföldi termékek importját.

2015 január 1-jén megkezdte működését az Eurázsiai Gazdasági Unió, melyben a négy alapító tagállam közt véglegesen létrejött egy az európaihoz hasonló közös gazdasági térség. Az alapító tagállamok közt hosszú vita zajlott az egyes termékcsoportokkal kapcsolatos szabályozás vonatkozásában, az élelmiszeriparban ennek egyik leglátványosabb formája a tejtermékek kapcsán kibontakozó vita volt. Az alapszerződés ratifikálását követően intenzív piaci verseny kezdődött az országos monopóliumok közt, és felgyorsult a térségi monopóliumok kialakulása az élelmiszerpiacon.

Az Európai Unió hónapokkal ezelőtt eltörölte a tejkvótákat, hogy az európai export fokozásával kínálati piacot alakítson ki az eurázsiai közös gazdasági térségben. Az intézkedés eredeti célja az volt, hogy a már folyamatban lévő piaci versenyre ráerősítve kiélezzék a feszültséget az alapító tagállamok közt, és így destabilizálják az Eurázsiai Gazdasági Uniót, ami az amerikai befolyás ellenpólusává válhat Európában. Moszkva azonnali ellenintézkedésként behozatali tilalmat léptetett érvénybe több európai ország egyes termékcsoportjaira vonatkozóan. A fentiek miatt elsők közt a tejtermékek behozatala került korlátozásra, ami ahhoz vezetett, hogy az európai plusz termelés bent reked az európai piacon.

A kínálati piac kialakulása így az Eurázsiai Gazdasági Unió helyett az Európai Uniót sújtja, és több nyugat-európai országban élelmiszer-ipari válság kezd kialakulni. A nyugat-európai gazdák tömegesen csődbe mennek, mert az Európai Unió amerikai befolyás alatt részt vesz egy felemelkedő hatalom elleni gazdasági háborúban. Washington pajzsként tolja maga előtt az európai gazdaságot a Moszkva elleni gazdasági háborúban, és a válaszcsapások nem az amerikai gazdaságot, hanem Washington eszközként használt európai “partnereit” sújtja.

Forrás: hidfo.ru

Tafedim tea

Zanzibar Guru

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Látogatók

Összesen4329613

Jelenleg az oldalon

8
Online