Rendkívüli ülést tartanak az EU-országok mezőgazdasági miniszterei a tej nagyon nyomott árszintjéhez vezető tejpiaci válság miatt - közölte kedden Brüsszelben az Európai Bizottság.

Az uniós javaslattevő-végrehajtó intézmény illetékesei nem hivatalos jellegű konzultációkat folytatnak egyes uniós tagállamokkal - mondta el Enrico Brivio szóvivő a keddi bizottsági sajtótájékoztatón. Leszögezte, hogy az Európai Bizottság szükségesnek tartja a "tisztességes árak" biztosítását a tejtermelőknek, részletekbe azonban nem bocsátkozott azt illetően, hogy milyen árszintet tekintene Brüsszel tisztességesnek. Azt mindenesetre elismerte, hogy a termelők pozíciója javításra szorul.

Az Európai Bizottság szerint a tejpiaci válság egyik oka a csökkenő kereslet a nagyon jelentősnek számító kínai exportpiacon. Tovább rontott a helyzeten az EU-országok mezőgazdasági termékeivel szemben érvényesített orosz embargó. A brüsszeli testület ugyanakkor úgy véli, hogy a tejpiac kilátásai hosszú távon jók.

Az európai tejtermelők ernyőszervezete szeptember 7-én, a rendkívüli agrárminiszteri tanácskozás napján demonstrációt szervez Brüsszelben, követelve olyan uniós válságmechanizmusok életbe léptetését, amelyek legalább a termelői költségeket fedező tejárakat eredményeznek.

Az unióban ez év elején szűnt meg a tej termelési kvótája.

Forrás: MTI

Kapcsolódó dokumentumfilmünk:

A magyar tej Kattintson ide...

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 713 536 megtekintés

Videó: 48 926 004 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7027162

Jelenleg az oldalon

3
Online

Interreg CE1013 REFREsh