Hetvenöt nukleáris fegyverzetkorlátozási szakértő üdvözölte kedden az iráni nukleáris programról megkötött bécsi megállapodást, az amerikai szenátus külügyi bizottságának jelenlegi republikánus és volt demokrata elnöke viszont annak elvetése mellett foglalt állást.

Az amerikai törvényhozásnak szeptember 17-ig kell eldöntenie, hogy támogatja-e a megállapodást. Az addig hátralévő hetekben a kongresszusi jóváhagyás ellenzői és támogatói egyaránt igyekeznek csúcsra járatni lobbista tevékenységüket.

A washingtoni központú, pártokon felül álló Fegyverzetkorlátozási Egyesület 75 szakértője szerint a "hatok" (az ENSZ Biztonsági Tanácsának öt állandó tagja és Németország), illetve Irán által megkötött alku "nettó hozzájárulás a nukleáris fegyverek elterjedése elleni nemzetközi erőfeszítésekhez", csökkenteni fogja a nukleáris fegyverkezési verseny veszélyét, valamint elejét veszi egy, az iráni atomprogram miatti, végzetes katonai konfliktusnak.

Az aláírók között van Hans Blix, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) volt igazgatója, Morton Halperin, három amerikai elnök külpolitikájának veterán diplomatája és Thomas Pickering, aki egyebek között az ENSZ-ben és Izraelben is képviselte nagykövetként az Egyesült Államokat.

Korábban a hónap folyamán 29 tudós írt levelet Barack Obama elnöknek, annak a véleményüknek adva hangot, hogy a bécsi alku szigorúbb korlátozásokat foglal magában, mint minden korábbi, az atomfegyverek elterjedésének meggátolását célzó egyezmény.

Bob Crocker, a szenátus külügyi bizottságának elnöke a The Washington Postban megjelentetett állásfoglalásában ezzel szemben úgy vélekedett, hogy a megállapodás nem akadályozza meg Iránt nukleáris fegyver kifejlesztésében, egyúttal a szankciók által befagyasztott dollármilliárdok feloldásával erősíti a terrorizmust támogató iszlám köztársaságot.

Crocker hivatali elődje, a demokrata Robert Menendez szenátor közölte: a megállapodás és szükség esetén az elnöki vétó ellen fog szavazni, mert a bécsi megállapodás szerinte árt az amerikai nemzetbiztonságnak. Charles Schumer után ő a szövetségi felsőház második kormánypárti tagja, aki szembefordult a kormányzat álláspontjával.

Eddig egyébként egyetlen republikánus honatya sem biztosította támogatásáról az alkut, amely az iráni nukleáris program korlátozását a nemzetközi szankciók enyhítésével honorálja. Ez azért lényeges, mert a kongresszus mindkét házában ők vannak többségben, ezért biztosra vehető, hogy meg fogják szavazni a megállapodást elvető határozatot.

Az viszont még kétséges, hogy lesz-e elegendő voksuk ahhoz is, hogy felülírják az erre az estre kilátásba helyezett elnöki vétót. Ehhez mind a szenátusban, mind a képviselőházban kétharmados többségre lenne szükség.

Obama elnöknek a szenátusban 34, a képviselőházban pedig 145 demokrata szavazatra van szüksége a vétó fenntartásához. Szakértők számításai szerint ennyire legalább a törvényhozás egyik kamarájában jó eséllyel számíthat. Kedden Jack Reed és Sheldon Whitehouse demokrata szenátorok jelezték, hogy szavazatukkal támogatni fogja a megállapodást, így a felsőházban 23-ra nőtt a megállapodás-párti tábor.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 903 077 megtekintés

Videó: 49 073 822 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7055612

Jelenleg az oldalon

5
Online

Interreg CE1013 REFREsh