Legalább 28 madár- és emlősfajt mentettek meg a kihalástól természetvédelmi akciók eredményeként 1993 óta - derült a brit Newcastle-i Egyetem és a BirdLife International szervezet friss kutatásából.

A nemzetközi kutatócsoport a Conservation Letters című tudományos lapban kiadott tanulmányban mutatta be becslései eredményét.  

A megmentett fajok között van mások mellett a Puerto Ricó-i amazon (Amazona vittata), a fekete gólyatöcs (Himantopus novaezelandiae), a Myrmotherula snowi nevű madár, a Przsevalszkij-ló (Equus ferus przewalskii) és az ibériai hiúz (Lynx pardinus).  

A tudósok úgy vélik, hogy 21-32 madárfaj és 7-16 emlősfaj kihalását előzték meg 1993 óta.  

A jelentés kiemeli a leggyakoribb intézkedéseket, melyek hozzájárultak ezeknek a fajoknak a megmentéséhez. 21 madárfaj javát szolgálta az invazív fajok kontrollálása, 20 fajét az állatkertekben és gyűjteményekben végzett munka és 19 faj kovácsolt előnyt az élőhelyek védelméből.  

Tizennégy emlősfaj számára járt haszonnal az új törvények, intézkedések meghozatala, kilenc számára volt hasznos a faj ismételt betelepítése egy élőhelyre, valamint az állatkertekben és gyűjteményekben való gondozása.  

A kutatásban részt vett a BirdLife nemzetközi szervezet, a római Sapienza Egyetem és a Londoni Zoológiai Társaság is. A kutatócsoport 137 szakértőtől gyűjtött információkat a legveszélyeztetettebb madarak és emlősök populációinak méretéről, fenyegetettségéről és az érdekükben hozott intézkedésekről, hogy felbecsüljék, vajon az adott faj kihalt volna-e azok hiányában.  

Eredményeik szerint az intézkedések nélkül a kihalási ráta 3-4-szer nagyobb lett volna.

Forrás: MTI / birdlife.org

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 081 290 megtekintés

Videó: 48 311 742 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6922228

Jelenleg az oldalon

7
Online

Interreg CE1013 REFREsh