A 30-as hadosztály Amerika által frissen kiképzett harcosai azonnal átadták fegyvereiket az al-Kaida szíriai szárnyának.

Az amerikai hadsereg májusban indította el a kiképzési és felfegyverzési programját Törökországban azzal a céllal, hogy a programban résztvevő, mérsékeltnek tartott lázadók Szíriába visszatérve felveszik a harcot az Iszlám Állammal szemben.

Washington egy évre 5400 harcos kiképzését irányozta elő, ennek a tervnek azonban eddig csak a töredéke valósult meg, mert a jelentkezők jelentős része nem bizonyult alkalmasnak a feladatra és sokan le is morzsolódtak a kiképzés alatt.

A 30-as hadosztály harcosai voltak az elsők, akik elvégezték a Pentagon által vezetett programot. Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja szerint a csoport 75 harcosa hétfőn lépte át a török-szír határt egy tucatnyi gépfegyverrel és lőszerrel felszerelt járművel – írja a Telegraph.

A frissen kiképzett lázadók a hírek szerint azonban elég hamar elárulták a támogatóikat: ahogy beléptek Szíria területére, azonnal megadták magukat az al-Kaida helyi szárnyának, az an-Nuszra Frontnak.

A hírt Abu Fahd al-Tunisi, az an-Nuszra Front harcosa is megerősítette a Twitteren. A férfi szerint a 30-as hadosztály átadta az összes fegyverét, köztük igen nagy mennyiségű lőszert és több terepjárót a terrorszervezetnek. A férfi azt is hozzátette, hogy a történek hatalmas pofont jelentenek Amerikának.

A terrorszervezet egy másik tagja szerint a 30-as hadosztály parancsnoka azt állította az an-Nuszra Front vezetőinek, hogy azért verte át az Amerika vezette koalíciót, mert fegyverre volt szüksége. Hozzátette: Anas Obaid megígérte, hogy kiad egy nyilatkozatot, melyben megtagadja a 30-as hadosztályt, a koalíciót és azokat, akik kiképezték őt.

Az an-Nuszra Front folyamatosan próbálja gyengíteni az amerikaiak támogatását élvező szír felkelőket. Tavaly a Szíriai Forradalmi Fronttal számolt le, amely bukásáig az egyik legerősebb felkelőcsoportnak számított az országban.

Szíriában több mint 4 éve dúl polgárháború, amelyben mérsékelt és szélsőséges felkelők egymás és Bassár el-Aszad elnök ellen is harcolnak.

Ankara és Washington a nyáron arról döntött, együttes erővel nyújt légi támogatást Észak-Szíriában az Iszlám Állam ellen harcoló felkelőknek, és velük közösen megtisztítja a török határ menti területeket a dzsihadistáktól.

Forrás: atv.hu Kattintson ide...

Tafedim tea

Zanzibar Guru

III. Volt Van Lesz Rockfesztivál - Komló 2021

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 45 098 058 megtekintés

Videó: 25 210 942 megtekintés

Látogatók

Összesen4944307

Jelenleg az oldalon

2
Online

Interreg CE1013 REFREsh