Oroszország kész állandó kommunikációs csatornákat létesíteni az Iszlám Államot (IÁ) Szíriában bombázó, az Egyesült Államok vezette koalícióval a terrorista csoportok elleni harc erősítése érdekében - jelentette ki szerdán az ENSZ Biztonsági Tanácsában Szergej Lavrov orosz külügyminiszter.

Oroszország a nap folyamán korábban közölte, hogy először indított légicsapásokat az IÁ militánsai ellen.

"Értesítettük az Egyesült Államok kormányát és az amerikaiak által létrehozott koalíció más tagjait, hogy készek vagyunk állandó kommunikációs csatornák kialakítására a terrorista csoportok elleni harc maximális hatékonyságának biztosítása érdekében" - mondta az orosz diplomácia vezetője.

Lavrov közölte, hogy Oroszország - ebben a hónapban a Biztonsági Tanács soros elnöke - határozattervezetet köröztet a világszervezet fő biztonságpolitikai döntéshozó szervének tagjai között, amely alapjául szolgálgat a terrorszervezetek elleni világméretű összefogásának.

"Amire szükségünk van, az a Biztonsági Tanács által jóváhagyott kollektív megközelítés" - hangoztatta Lavrov, rámutatva, hogy Iránnak, Oroszországnak, Szaúd-Arábiának, Törökországnak, Jordániának, Katarnak, az Egyesült Államoknak és Kínának kulcsszerepet kell játszaniuk a szíriai válság megoldásában.

A BT-nek a közel-keleti és az észak-afrikai konfliktus rendezéséről és a terrorizmus elleni harcról tartott nyílt vitájában a nap folyamán felszólal majd John Kerry amerikai külügyminiszter is.

Laurent Fabius, a francia külügyi tárca vezetője közölte, hogy kormánya azzal a feltétellel kész együttműködni Oroszországgal és másokkal a szíriai válság megoldása érdekében, hogy véget kell vetni az ottani polgári lakosság elleni erőszaknak és általa hóhérnak nevezett Bassár el-Aszad elnöknek távoznia kell a hatalomból. Feltételként szabta meg azt is, hogy "abszolút világosan" meg kell határozni, hogy ki ellen kell harcolni Szíriában.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 073 355 megtekintés

Videó: 48 301 639 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6920865

Jelenleg az oldalon

2
Online

Interreg CE1013 REFREsh